Det har varit val i Sverige och en analys kan vara på sin plats. Det ska betonas att alla valanalyser, även denna, måste bli preliminära, eftersom valresultatet som förväntat är mycket jämnt och inte kan förväntas i sin slutgiltiga form förrän på onsdag. Artikeln kommer att uppdateras efter hand.
Osäkert resultat
Resultatet förväntades bli jämnt och blev jämnt. Konkret innebär detta per parti resultaten
Parti – Procentandel röster – Antal mandat
(v) – 6,6% – 24
(s) – 30,5% – 108
(mp) – 5,0% – 18
(c) – 6,7% – 24
(l) – 4,6% – 16
(kd) – 5,4% – 19
(m) – 19,1% – 67
(sd) – 20,7% – 73
För de två koalitionsalternativ som förefaller sannolikast men som ännu inte har kommit till stånd, inte ens förhandlats, ger detta preliminärt 175 mandat till koalitionen till ”höger”, med (m), (l), (kd) och (sd) och 174 till den till ”vänster”, med (s), (v), (mp) och (c). Det ska nämnas att ”höger” och ”vänster” är mer svårtolkade som begrepp än någonsin. Dels är de historiskt godtyckliga, för de uttrycker på vilken sida revolutionärer respektive konservativa brukade sitta i nationalförsamligen under franska revolutionen, och detta kan knappast vara någon medveten symbolik, det blev väl bara så. Dels är de godtyckliga eftersom koalitionen till ”vänster” innehåller ett parti, (c), som har libertarianska drag, normalt kallade ”höger” och (sd) på den andra sidan har en mycket stor andel socialdemokratisk ”vänster”-politik av lite äldre märke.
Detta kan som sagt förändras till på onsdag, även om det är osannolikt.
Tendenser att läsa ut
Valdeltagandet har ingen tydlig trend, 82% 2014, 87% 2018 och 84% i år. Det tyder i alla fall rimligtvis på att en mycket stor del av Sveriges folk bejakar både valsystemet och att Sverige styrs parlamentariskt. Vi som mer jobbar med metapolitik får nog inse att vi får försöka påverka partipolitiken metapolitiskt snarare än försöka konkurrera ut den.
Det finns också någon sort trend mot ”höger”, som sagt med reservation för vad detta egentligen behöver. Sverigedemokraterna kan man tycka vad man vill om, men de har levererat valresultat som gör skillnad, och de har gjort det uthålligt och upprepat. Nu kommer de med stor sannolikhet få rollen att göra verklighet av sina politiska idéer, vilket blir något nytt för dem. Det är inte lätt att veta vad man ska förvänta på den punkten, men de har prövats i skarpt läge i kommunpolitiken och kommit ur den prövningen med åtminstone godtagbart resultat.
Den som är helt uppgiven om att Sverigedemokraterna ska kunna åstadkomma minsta lilla förändring av den art som de flesta Frihetsnytt-läsare önskar sig, den är för pessimistisk. Sverigedemokraterna kan driva samhällsutvecklingen åt rätt håll, och etablera opinion för politik och ståndpunkter som hittills varit undanträngda men som behöver komma till heders för att Sverige ska kunna komma på rätt köl igen. De är hemskt mycket bättre än ingenting, och också bättre än alternativet att i dagens läge försöka starta ett parti från noll och få in det i några beslutande församlingar. De kan få chansen innan vi förkastar dem.