Våldsam röra i Moldavien

Demonstrationer har skakat Moldavien under hösten och nu även i söndags. Protesterna är riktade mot de allt svårare levnadsförhållandena i landet. Landet är starkt splittrat och de politiska motsättningaran är i de närmaste totala. Protesterna organiseras av ett parti som beskylls vara ombud för Moskvas intressen. Partiets ledare är inte själv moldav och bor inte heller i landet.

Politisk splittring

Det var stora protester i Moldaviens huvudstad Chisinau mot landets regering under söndagen. Protesterna var riktade mot usla levnadsförhållanden i landet och utgjorde en fortsättning på protester som pågått under hela hösten.

De politiska oenigheterna i landet är oerhört stora. De partier som inte stöder regeringen har antingen avstått från att rösta eller helt och hållet bojkottat den omröstning i vilken regeringen nyligen sökte stöd från parlamentet, enligt Associated Press (AP).

Den moldaviska regeringen har som institution således överhuvudtaget inget stöd utanför sina egna partier.

Tendenser till folkresning

Protesterna har utlösts av den energikris som uppstått sedan Ryssland stängde av gasledningarna till landet med kraftigt ökade kostnader till följd för vanligt folk.

Demonstranterna protesterade mot den västvänliga regeringen och höll upp skyltar som visade politiker bredvid stora hus och fina bilar, rapporterar AP. Det är tydligt att protesterna handlar om missnöje med svåra levnadsförhållanden och att folk känner sig svikna av sina ledare.

Inflationen i landet skenar och många är i kris. Demonstranterna kräver att regeringen ska betala deras uppvärmningskostnader under vintern, samt att presidenten, Maia Sandu, ska avgå. ”Ned med Maia Sandu” ropades det under demonstrationerna.

”De har miljoner medan vi hungrar”, sade demonstranterna.

Protesternas ledare är inte moldav och inte fattig

Flera protester har ägt rum under hösten, vilket Frihetsnytt har rapporterat om. Samtliga demonstrationer har organiserats av partiet Shor som leds av oligarken Ilan Shor, som tidigare bott i Moldavien men nu lever i Israel.

Fokus på Ryssland när folket protesterar

Presidenten Maia Sandu har sedan tidigare svarat på protesterna genom att hävda att demonstrationerna är en konspiration ledd från Moskva. Syftet skulle vara att störta den moldaviska, västvänliga regeringen och hindra landet från att gå med i EU, rapporterar AP.

Regeringen pekar ut Shor som drivande och jobbar för att förbjuda partiet, som har sex säten utav de 101 säten som finns i parlamentet.

Ryssland nekar till alla anklagelser om inblandning, skriver AP.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter