Våldsamma protester i Brasilien

Motståndet mot den nya regeringen växer

Våldsamma demonstrationer har pågått i Brasiliens huvudstad, där folket visat sitt stöd för president Bolsonaro. Anklagelserna om massivt valfusk, som gett Lula da Silva segern, har under den gångna månaden orsakat omfattande protester i landet.

Det råder stora spänningar i Brasilien sedan presidentvalet den 30 oktober. Den sittande presidenten Jair Bolsonaro förlorade mot den socialistiske kandidaten Lula da Silva, i ett val som utpekats för omfattande valfusk, vilket Frihetsnytt tidigare skrivit om.

Flera enorma demonstrationer har hållits och demonstranterna har uppmanat militären att gripa in mot den nya regeringen, som kommer att installeras efter årsskiftet.

José Acácio Serere Xavante
José Acácio Serere Xavante. Foto: Skärmklipp från Youtube/ Global TV

Bolsonaro har själv uppmanat sina anhängare att avstå från våldsamheter.

Valredogörelse provocerade fram protester

Under tisdagen skakades den brasilianska huvudstaden Brasilia av våldsamma demonstrationer. Den utlösande faktorn ska ha varit da Silvas tacktal, där han även presenterade en valredogörelse, rapporterar Dagens PS.

Målet med protesterna ska ha varit att frita en talesperson för Bolsonaros valkampanj, José Acácio Serere Xavante, som sitter häktad, anklagad för odemokratiskt agerande, rapporterar Our Today.

Xavante är en framträdande talesman för de brasilianska urinvånare som stödjer Bolsonaro och uppmanade i ett klipp på Youtube att demonstranterna skulle avstå från våldsamheter.

I nuläget har inga personer gripits efter demonstrationerna i Brasilia och inget tyder på att folket ska ge upp sin kamp mot det misstänkta valfusket.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter