onsdag, 28 september, 2022

Valet på Filippinerna: Fel på rösträkningsmaskinerna orsakar förseningar

Restriktioner och tekniska fel orsakar omfattande förseningar i Filippinernas presidentval

Resultatet av det filippinska presidentvalet har blivit försenat på grund av strikta Covid-19-åtgärder vid vallokaler och rapporter om felaktigt fungerande rösträkningsmaskiner.

De två toppkandidaterna i valet är Ferdinand ”Bongbong” Marcos Jr. och hans främsta rival, vicepresident Leni Robredo. Marcos Jr är son till landets tidigare diktator, Marcos den äldre, och har haft stark ledning i opinionsundersökningarna inför valet, vilket tyder på att han mycket väl skulle kunna vinna presidentposten cirka 30 år efter att hans fader avsattes från makten.

Covid-restriktioner och rösträkningsmaskiner

Vallokalerna förväntas öppna klockan 6 på morgonen och stänga igen vid 19:00. Runt omkring hela landet har långa köer samlats utanför vallokalerna, vilket har bromsat valprocessen. Strikta pandemirestriktioner begränsar antalet personer som släpps in i vallokalerna, vilket gjort att folkmassor samlas utanför.

Valdeltagandet rapporteras vara ovanligt högt, vilket har överväldigat många vallokaler under de första timmarna. Bland annat skriver organisationen National Citizens Movement for Free Elections att valsedlarna tagit slut i många vallokaler redan under förmiddagen. Rapporter inkommer även om att rösträkningsmaskinerna avvisat röstsedlar eller stängts av mitt under räkningen på grund av att valsedlar fastnat.

Valkommissionen sa att fel i rösträkningsmaskiner är ”isolerade fall” som inte kommer att påverka omröstningarnas integritet. Endast 143 av de mer än 100 000 maskinerna var defekta, sa valkommissionär Marlon Casquejo vid en tv-genomgång och tillade att de snabbt kan bytas ut.

Världspolitikens mönster

Nobelpristagaren Maria Ressa har varnat för Ferdinand Marcos Jr potentiella valseger. Hon pekar på ett tydligt mönster i världspolitiken där resultatet på Filippinerna kan få konsekvenser i de amerikanska och brasilianska valen senare i år.

”Det här är ett globalt informationsekosystem. Liksom 2016 var vi den första dominon som föll efter Brexit, Trump, Bolsonaro – ja, nu har du det igen. Brasilien har val i oktober, USA har val i november. Så om vi faller, håll utkik, det kommer för er också”, sa hon.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar