Finns det fog att misstänka att allt inte gått rätt till?
De senaste åren har påståenden lyfts om valfusk från båda sidor av spektrumet. Är det inte lokal aktivism vid rösträkningen, så är det ryska agenter som lagt sig i. Hur såg det ut vid det svenska riksdagsvalet 2022?
Att få vara delaktig i det politiska beslutsfattandet och kunna välja sina ledare genom att rösta utgör själva stommen i det demokratiska samhället.
Om det systemet undermineras så utgör det även en underminering av det demokratiska, folkstyrda systemet.
Hett ämne sedan 2016
De senaste 10 åren har valfusk blivit ett centralt ämne i samband med val i Västvärlden. Framförallt de amerikanska presidentvalen 2016 och 2020 stod anklagelserna som spön i backen. När Donald Trump vann 2016 var det ryssarna som manipulerat systemet, när Joe Biden vann 2020 var det den djupa staten som fifflat med röstmaskinerna.
Det svenska riksdagsvalet 2022 utgör inget undantag och både innan och efter valet lyftes röster som varnade för att valet inte skulle ha gå rätt till, antingen genom påverkansoperationer från utländska makter eller den etablerade median, eller genom sabotage i rösträkningen.
Den här artikeln kommer att gå igenom de områden där anklagelser om valfusk eller otillbörlig påverkan lyfts fram.
Valsedeln som försvann
Det svenska systemet med att ha valsedlar liggandes helt öppet fick kritik från EU, få det underminerade valhemligheten att kunna ta sedlar utan att bli sedd.
Lösningen blev att sätta valsedlarna bakom ett eget bås, där bara en person får vistas. Förfarandet innebar en rejäl flaskhals och orsakade enorma köer, både under valdagen och till förtidsröstningen. Det var så pass illa att det var flera personer som gick miste om sin rätt att rösta.
Småpartier som inte uppnått 1 % måste själva lämna valsedlar till valkontoren och sedan hålla koll på att de sedan finns kvar.
Flera av de mindre partierna rapporterar om att valsedlar försvunnit, trots att man varit på plats och fyllt på. De ska även ha placerats upp och ned eller ställts på ett sådant sätt att man inte kunnat se dem.
Sabotage eller den mänskliga faktorn?
I vissa fall har personalen i vallokalen inte lagt ut dessa, trots att de i vissa kommuner ska göra det. Systemet med bås för valsedlarna har även möjliggjort för enskilda aktivister att kunna sabotera valsedlarna, vilket inte kommer att upptäckas förrän någon som vet att de ska ligga där kommer dit.
Både Alternativ för Sverige, Nordiska motståndsrörelsen och Nyans har råkat ut för detta och Nyans har av den anledningen begärt omval i vissa kommuner.
Nils Littorin, partiledare för Malmölistan, berättade om det sannolika sabotage som Malmölistan upplevde i Malmö, där valsedlar saknats i flera timmar eller till och med halva dagar innan det upptäcktes.
Den ständige Putin
Ryssarna brukar dyka upp en joker i leken varje gång det är val i Västvärlden.
Att de ryska myndigheterna skulle ha ett intresse av att gynna utfallet i en, för dem, önskvärd riktning är inget att förvånas över och något som absolut måste motarbetas.
Men att de skulle vara mer benägna att lägga sig i ett annat lands val än andra stora spelare som USA, Kina, Storbritannien, Israel eller Turkiet känns däremot felaktigt.
Det var i synnerhet efter det amerikanska presidentvalet 2016 och Donald Trumps valseger som anklagelserna om aktiv rysk påverkan i valet slogs på stort.
Ända sedan dess har säkerhetsmyndigheter och massmedia aktivt varnat för att Putin sitter redo att styra valet i sin riktning.
”Rysk taktik”
Ryssarnas taktik ska enligt dessa förklaringsmodeller bestå av omfattande trollkonton som kapar debatterna och ser till att gynna partier som etablissemanget anklagar för att vara ”ryssvänliga”. Det dyker även upp anklagelser om att politiker och partier skulle vara finansierade av Kreml.
Inför valet 2022 flaggade Säpo för att både Ryssland och Kina skulle försöka påverka valet, samtidigt som MSB utgick från att det skulle ”bli svårt” för Ryssland att lägga sig i.
Intressant nog varnades det för valfusk på rysk grund innan valet, men efter valet har dessa påståenden lyst med sin frånvaro.
Upp till kamp för media
All media, etablerad såväl som fri, är vinklad utifrån ägarnas egna preferenser och att kunna få en helt objektiv rapportering är en utopisk dröm. Det innebär att vissa partier, vissa åsikter och vissa fakta kommer att lyftas fram beroende på vad som utgör skribentens egna åsikter.
Problem uppstår dock när dessa preferenser får en kraftig slagsida mot ren aktivism, då framförallt om det sker inom skattefinansierad public service.
Det är en känd hemlighet att journalisterna på SVT och SR till en överväldigande del hyser vänsteråsikter, och stödjer Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
I flera opinionsundersökningar innan valet talade mycket för att Miljöpartiet skulle få mindre än 4 % och åka ur riksdagen.
Att de ändå klarade sig har, enligt vissa, sin förklaring i ett aktivt kampanjade från framförallt SVTs sida.
Klimathot på bästa sändningstid
Åtskilliga reportage om klimathotet och den globala uppvärmningen visades på bästa sändningstid.
Men det tilltag som fått flest reaktioner är valet av färgskalor i väderleksrapporteringen.
Där domineras färgen nuförtiden av rött, orange och brandgult, vilket för tittarens tankar till enorma temperaturhöjningar.
Hur stor påverkan media hade på valresultatet är svårt att säga, då Miljöpartiet sannolikt fick flera stödröster från de andra vänsterpartierna i hopp om att det skulle säkerställa en rödgrön regering.
Oavsett vad så har det varit tillräckligt för att anklaga SVT för att utnyttja sin roll som public service åt valpåverkan.
107 % i Botkyrka
Så kommer vi till den punkt där valfusk verkligen kan påverka, rösträkningen.
Tidigare val har det förekommit vittnesmål om hur rösträknarna kunnat avfärda röster på partier man ogillar, oftast Sverigedemokraterna, som ogiltiga.
De senaste valen har dock även oppositionella börjat engagera sig som röstmottagare och rösträknare, vilket inneburit en större koll och närvaro som sannolikt avskräckt från att fiffel med rösterna.
Medborgare har även, enligt lag, rätt att bevittna rösträkningen, även om man själv inte deltar i räkningen. Oavsett om det finns fog att misstänka oegentligheter, så är denna transparens bra och bör snarare lyftas fram mer om de styrande vill undvika anklagelser om valfusk.
Trots detta har det förekommit exempel på oegentligheter i rösträkningen.
Det mest framlyfta exemplet är Botkyrka kommun, där valdeltagandet låg på 107 %, en siffra som egentligen är omöjlig.
I valdistriktet Tullingeskog i Botkyrka räknades 1144 röster, trots att de röstberättigade endast uppgår till 1070. Det parti som gick framåt I detta distrikt var Socialdemokraterna, vilket snabbt resulterade i misstankar om att det var de som låg bakom det hela.
Mer åt sossarna, mindre åt andra
Nu rapporteras även en snarlik historia från Malung-Sälen i Dalarna, där Socialdemokraterna ska ha fått för många röster, medan Moderaterna och Sverigedemokraterna fick för få.
Även partiet MoD (”Mänskliga rättigheter och Demokrati”) upplevde hur flera av deras röster ogiltigförklarades av olika anledningar. Bland annat hade en handskrivning av hela namnet avfärdats som ogiltig och i Göteborg hade personalen I en vallokal lagt undan valsedlarna eftersom man inte trodde att partiet verkligen fanns.
Sluta inte att kritiskt granska
Som läsaren nu märker i slutet av artikeln har det under den senaste valrörelsen framkommit flera exempel som talar för att allt inte helt gått till som det ska.
Den stora frågan är huruvida är om de exempel på valfusk har utgått från aktörer på hög nivå i samhället, eller från lokala valsabotörer och att valresultatet i stort inte påverkats av detta.
Att dessa exempel kommer fram i ljuset är tack vare det omfattande engagemang som uppvisas av aktivister från de mindre partierna, där man är noga med att hålla koll på att det egna partiet inte förfördelas.
Oavsett om systemet skulle vara riggat eller ej så är det upp till var och en att visa för dem som kan tänkas begå valfusk, att de faktiskt har ögonen på sig och att även uppstickare har rättigheter som ska tas tillvara på.