Väljarna straffar demokraterna för razzian mot Trump?

En opinionsundersökning visar att republikanska och oberoende väljare anser att FBI-razzian mot Donald Trumps residens var politiskt motiverad och att detta i sin tur gjort dem ännu mer motiverade att rösta i kommande val.

Världen väntar på att få se Washingtons nästa drag efter razzian mot Donald Trump i måndags. Enligt FBI själva var orsaken till razzian att ta tillbaka hemligstämplade dokument som Trump ska ha fått med sig, men detta motiv ifrågasätts starkt av alla utom demokrater.

Presidenter tar regelmässigt med sig dokument efter att de avslutat sin ämbetstid. Barack Obama fick med sig 30 miljoner dokument med löftet att de skulle digitaliseras och göras offentligt tillgängliga, vilket många medier inklusive New York Times skrev om år 2017. Hittills har ingen digitalisering skett vilket nu påpekas av republikanska medier efter razzian mot Trump, bland andra New York Post.

En opinionsmätning från Convention of States och Trafalgar Group visar nu att fler väljare tror att razzian var politiskt motiverad än att den berodde på opartiskt arbete från rättsväsendet. Vad mera är visar den att väljarkåren är djupt splittrad i frågan – bara 12 procent av de demokrater som svarat på enkäten tror att razzian var politiskt motiverad, medan 77 procent av republikanerna och 54 procent av oberoende eller tredjeparti-väljare tror det.

Den väsentligaste delen är kanske att hela 83 procent av republikanerna och 72 procent av de oberoende uppger att razzian ökat deras motivation att rösta i det kommande valet, mot bara 55 procent av demokraterna. Det kan alltså hända att demokraterna skjutit sig själva i foten ordentligt den här gången.

”Folk märker när man lägger den här sortens bananrepubliks-fasoner ovanpå en katastrofal ekonomi”, sammanfattar republikanska PJ Media.

Det har visat sig att domaren som skrev under tillståndet för razzian har kopplingar till ”pedofilkungen” Jeffrey Epstein, och därmed potentiellt till den israeliska underrättelsetjänsten Mossad. Mossads inställning till Trump är okänd, men organisationen har upprepade gånger avslöjats med att spionera på USA trots att länderna är allierade. Domaren ifråga, Bruce Reinhart, har även skänkt pengar till demokratiska valkampanjer.

83 procent av republikanerna säger att razzian ökat deras vilja att rösta i kommande val. Grafik: Trafalgar Group
77 procent av republikanerna tror att razzian var politiskt motiverad. Grafik: Trafalgar Group
70,5 procent av demokraterna tror att razzian beslutades opartiskt därför att Donald Trump olagligt tagit med sig hemligstämplade dokument. En betydligt mindre andel uppger dock att detta ökar deras motivation att rösta. Grafik: Trafalgar Group
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter