Väljarnas dom efter ”trollfabrikerna”

Etablissemanget har slagit på stort om Kalla Faktas ”avslöjande” om Sverigedemokraternas påstådda ”trollfabriker”. Efter de senaste veckornas krigsrubriker i media och upprördhet bland politikerna, har nu väljarna fått säga sitt.

Samtliga etablerade medier har den senaste tiden gått på högvarv om ”avslöjandet” att Sverigedemokraterna (SD) organiserar påstådda ”trollfabriker” för att sabotera den offentliga diskussionen. Frihetsnytt har tittat närmare på ”avslöjandena” och kunnat konstatera att allt handlar om ett försök att sabotera Tidösamarbetet mellan SD och regeringspartierna.

Åkesson till motattack

SD:s partiledare, Jimmie Åkesson, har vägrat böja sig för drevet och har istället gått till motattack. Han påtalar att det rör sig om en ”gigantisk påverkansoperation” från media.

I takt med att det blir tydligt hur samhällsutvecklingen verkligen ser ut, håller etablerad media på att förlora kontrollen över informationsflödet. Därför attackerar de SD och andra aktörer som påpekar de problem som verkligen finns, enligt Åkesson.

Jimmie Åkesson. Skärmavbild: Youtube/ Sverigedemokraterna

Första opinionsmätningen efter ”avslöjandet”

Hur har detta påverkat väljarna och deras inställning till SD? Nu har Demoskop och Svenska Dagbladet (SvD) publicerat en omfattande opinionsundersökning. Under perioden 29 april till 14 maj har man intervjuat 2 455 personer om deras partisympatier.

SD har inte påverkats nämnvärt av mediedrevet. Det är till och med så att partiet har stigit en aning i opinionen. I den förra mätning som genomfördes landade partiet på 20,8 procent. I den senaste mätningen får man 21 procent och sitter säkert som näst största parti.

Drev ger motsatt effekt

I Frihetsnytts nyhetsanalys i tisdags togs det upp att SD brukar öka varje gång media sätter igång ett drev mot partiet. Det senaste drevet ser därför ut att ha fått motsatt effekt.

Såhär såg siffrorna ut för samtliga partier (parenteser utgör resultatet från förra mätningen):

  • Socialdemokraterna: 35,1 (35,2)
  • Sverigedemokraterna 21,0 (20,8)
  • Moderaterna 19,3 (20,2)
  • Vänsterpartiet 7,9 (7,8)
  • Miljöpartiet 5,0 (4,4)
  • Centerpartiet 4,2 (4,0)
  • Kristdemokraterna 3,6 (3,2)
  • Liberalerna 2,3 (2,7)
  • Övriga 1,7 (1,7)
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter