Vänskap och gemensam agenda när Bill Gates träffade Xi Jinping

Bill Gates är ”en gammal vän”. Det hävdade Kinas president Xi Jinping när vaccin- och techmiljardären Bill Gates besökte Kina. Under mötet ska de ha diskuterat sådant som ligger båda varmt om hjärtat, såsom global hälsa och artificiell intelligens.

Det verkar ha varit ett hjärtligt möte när Bill Gates anlände till den kinesiska huvudstaden Peking för att träffa landets president, Xi Jinping. Enligt Jinping är Gates den första amerikan han träffat 2023 och sist de båda sågs var 2015 i samband med Boao Forum (som beskrivs som en kinesisk motsvarighet till World Economic Forum) på den sydkinesiska ön Hainan, rapporterar Reuters.

Enligt ett inlägg på sin egen blogg ska den före detta Microsoftägaren och presidenten ha pratat om klimatförändringar och globala hälsofrågor. För Frihetsnytts läsare är det välbekant att Gates är en aktiv vaccinförespråkare, samt engagerad med att minska andra människors klimatpåverkan, medan han själv tar privatplanet till sina möten.

Samtidigt är Kina ökänt för sin brutala hantering av pandemin, där man stängde ned hela samhället och inskränkte de redan begränsade fri- och rättigheterna i landet. Kina är även ökänt för sin avancerade övervakning och kontroll över befolkningen, samt för sitt användande av det sociala kreditsystemet.

Mötet mellan de två männen representerar de ”problem” och de ”lösningar” som World Economic Forum (WEF) förespråkar: Gates (en aktiv deltagare på WEF) företrädde problemformuleringen med det så kallade klimathotet och hotet från olika pandemier; Xi representerade lösningen genom grova inskränkningar av folks fri- och rättigheter samt integritet, genom massövervakning och belöningssystem för ”rätt” sorts beteende (och bestraffning för ”fel” beteende).

Välkomnar amerikansk AI

Något som inte rapporterades om i kinesisk statsmedia var att Jinping sade att han ville ha en import av amerikansk artificiell intelligens (AI). Han vill att Kina ligger i fas med den teknologiska utvecklingen, även om han var ”medveten” om de risker som utvecklingen innebär, rapporterar Reuters. Vad som utgör en möjlighet för Xi är det utökade kontrollsamhälle som möjliggörs genom AI. Risken utgörs däremot av att det kinesiska folket själva kan använda det för att bekämpa kontrollen.

Microsoft, som Bill Gates grundat men avsade sig ledarskapet för 2020, är en av de ledande finansiärerna av AI och har investerat miljarder i företaget OpenAI, vars program ChatGPT har orsakat en intensiv debatt om den okontrollerade utvecklingen av AI. Till skillnad från många andra (däribland Elon Musk) vill Gates inte alls se en paus i utvecklingen, utan anser att den ska fortsätta obehindrat och att problemen som uppstår får lösas efterhand, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Det är nog ingen slump att det är just Bill Gates, som sannolikt fortfarande har makten att kunna styra vilka aktörer som Microsoft säljer sina produkter till, som Xi tar upp detta med.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Kineserna glömmer inte förödmjukelserna av att varit ockuperade av bl.a britterna.
    Britterna tog sig ända fram till den ”förbjudna staden” och tände eld på ett av palatsen.
    Änkekejsarinnan Cixi flydde hals över huvud i en tvåhjulig ofjädrad hästdragen ”gigg” ….det skumpade nog ordentligt för den gamla damen , men hon lyckades sätta sig i säkerhet tills hennes soldater återtagit kontrollen över Peking.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter