Vänsterextrem terror förringas i ”faktakoll” – möter massiv kritik

Media förnekar extremvänsterns beteende

Newsweek gjorde en ”faktakoll” av senator Ted Cruz’s uttalande om Antifa-upplopp, i vilken man påstod att något sådant inte existerar. Påståendet möter skoningslös kritik.

Det var i ett avsnitt av ABC-programmet The View som den republikanske senatorn Ted Cruz gick till motattack när programledaren Whoopi Goldberg hävdade att republikaner blir våldsamma när de förlorar val, med hänvisning till händelserna 6 januari 2021.

Cruz kontrade med hur det vänsterextrema nätverket Antifa, under de våldsamma Black Lives Matter-kravallerna 2020, ställde till med omfattande upplopp, förstörde flera verksamheter och mer eller mindre satte hela städer i brand.

Goldbergs reaktion bestod i att låtsas som att hon inte förstod vad senatorn talade om, och sade sig inte heller veta ”vad ett Antifa-upplopp är”.

Media attackerar petitesser

En aktör som granskade inslaget var etablissemangsaktören Newsweek, som kritiskt granskade inslaget. Då var det dock inte Goldbergs ignorans som stod i fokus, utan helt enkelt Cruz’s ordval.

I en ”faktakoll” hävdar Newsweek att senatorns uttalande är felaktigt på följande grunder:

  • Städer stod inte konstant i brand under ett år.
  • Alla protester inbegrep inte mordbrand.
  • Antifa är ingen formell grupp eller organisation och därför är det felaktigt att prata om Antifa-upplopp.

Modus operandi

”Faktakollen” fick inte stå oemotsagd och snart rasade kritiken på bland annat Twitter, rapporterar Fox News.

Däribland citeras Chris Rufo, från tankesmedjan Manhattaninstitutet, som tidigare gjort kritiken mot identitetspolitiska och antivita ”kritisk rasteori” allmänt känt.

Enligt Rufo utgör detta en återkommande metod hos den amerikanska vänstern: förneka allting som på något sätt kan väcka kritik och missnöje hos befolkningen mot dess agenda. ”Faktakollar” utgör även en pseudovetenskaplig metod för att filtrera bort relevant kritik och tysta konservativa opinionsbildare.

Rufo menar att etablissemangsmedia använder lögner som ”fakta” – ”Antifa existerar inte” – ”Kritisk rasteori förekommer inte i skolor” – ”Vaccinerade kan inte få covid” med mera.

”Hetsiga men mestadels fredliga protester”

En annan som går till fullskalig attack mot den etablerade median är Cruz’s kommunikationsrådgivare, Steve Guest, som påpekar att Newsweek redan 2020 erkände Antifas existens, bara för att 2022 plötsligt förneka det.

Han kritiserar även den övriga medians undfallenhet inför att beröra problemen, däribland CNN:s ökända rubrik ”Fiery but mostly peaceful protests” (sv. Ungefär ”Hetsiga men mestadels fredliga protester”), där mediejättens reporter stod framför ett brinnande Kenosha och hävdade att det överlag gick fredligt till.

Fox News sände ett TV-inslag där man gick igenom programmet, däribland ett försök från klimatextremister att tysta Cruz, samt intervjuar senatorn själv om han ser på reaktionerna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter