Vänstern ville avsätta minister – blev totalt fiasko

Vänsteroppositionen hoppades kunna skaka om regeringen genom ett misstroende mot klimat- och miljöministern. Istället är det de rödgröna som skakas om när man inte kunde enas. Elsa Widding kommenterar omröstningen.

Under onsdagsmorgonen hölls omröstningen i riksdagen rörande misstroendet1 mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (Liberalerna). Detta efter att tre av de rödgröna oppositionspartierna, Miljöpartiet (MP), Vänsterpartiet (V) och Centerpartiet (C), väckt en misstroendeförklaring mot henne med anledning av regeringens ”klimathandlingsplan” för att få ned koldioxidutsläppen till 2045.

”Oförlåtligt”

Inför omröstningen höll representanter för riksdagspartierna anföranden för sina respektive partiers inställning. Miljöpartiets ena språkrör, Daniel Helldén, sade att Pourmokhtari flera gånger visat sig olämplig för sin post och använde ord som ”oansvarigt” och ”oförlåtligt”.

Representanter för Tidöpartierna (Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna) ansåg däremot att misstroendet var ett försök till en ”pr-kupp” från oppositionen.

Inför omröstningen hade C, MP och V hoppats få med sig Socialdemokraterna (S). Istället valde S att avstå från att rösta, med hänvisning till att en utbytt minister inte kommer att ändra politiken, enligt Lena Hallengren, gruppledare för S i riksdagen. Detta har väckt irritation hos de övriga rödgröna partierna.

För att få till ett misstroende krävdes att 175 ledamöter röstade ja. Det blev endast 66 som röstade för misstroendet, medan 172 röstade nej, 104 avstod och 7 var frånvarande. Enligt protokollet röstade samtliga ledamöter enhetligt inom partiet. 3 var frånvarande från Socialdemokraterna, 3 från Moderaterna och en partilös.

Elsa Widding. Foto: Sveriges riksdag
Elsa Widding. Foto: Sveriges riksdag

Frånvarande riksdagsledamoten: ”Viktigare saker att fokusera på”

Frihetsnytt har kontaktat riksdagsledamoten Elsa Widding, som fram till nyligen var partilös men har gått med i Partiet MoD. Hon bekräftar att hon inte var på plats och anser att misstroendeomröstningen var en ”tramsdiskussion”.

Jag tror inte att det blir bättre med någon annan än Romina. Jag känner inte heller att jag aktivt behöver stödja någon som åker till World Economic Forums möten och deltar i deras reklamfilmer, säger Widding till Frihetsnytt.

Jag vill inte heller stödja någon som anser att vi ska ha ett stoppdatum för användningen av fossila bränslen. Då dessa utgör ungefär 80 procent av energianvändningen idag skulle det innebära död. Man kan därför behålla eller mista Romina. Hon är duktig på att prata, men innehållet sviktar

  1. Ett misstroende är ett verktyg som riksdagen kan använda för att avsätta regeringar eller enskilda ministrar som missköter sin uppgift. Det krävs att en majoritet av riksdagen stödjer detta. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter