torsdag, 6 oktober, 2022

Vänsterpartiet kräver folkomröstning om NATO

Blir enda riksdagspartiet som vill hålla Sverige utanför NATO

Vänsterpartiet kräver en folkomröstning om svenskt NATO-medlemskap. Enligt partiet måste det finnas en mycket bred förankring för att Sverige ska gå med i försvarsalliansen. ”NATO själva vill garantera att de länder som går med har en bred förankring i sin befolkning. Det här beslutet behöver svenska folket, det är de som kommer att bli utsatta för att till exempel skickas ut i krig, vara med och fatta. Det kan inte gå så här fort som det har gjort hittills ” säger partiledaren nu på morgonen.

Vänsterpartiet står fast vid att Sverige bör hålla kvar sin militära alliansfrihet. Bland annat på grund av att NATO är en kärnvapenmakt samt att ett svenskt medlemskap i alliansen skulle innebära en större hotbild mot Sverige. I nuläget är Vänsterpartiet det enda riksdagspartiet som kräver en folkomröstning om ett NATO-medlemskap.

Tomas Ramberg, talesperson på Sveriges statskontrollerade radio, ser Vänsterpartiets krav på folkomröstning som positivt och rimligt, men menar att det kommer för sent: ”Troligt finns inget stöd för att hålla en folkomröstning, Socialdemokraterna vill inte ha någon, SD som tidigare varit kritiska till NATO har svängt och Miljöpartiet kräver det inte heller, trots att de är motståndare till ett inträde i NATO”

Sveriges statsminister har under dagen avvisat Vänsterpartiets krav som en olämplig idé. Hon säger i ett uttalande att: ”det en fråga som inte är lämplig att diskuteras eftersom det rör rikets säkerhet och på grund av sekretess kan inte all fakta komma upp på bordet.”

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar