Vänsterväljare talar ut: därför väljer jag högern

En sak som förenar nästan alla länder i Europa är att högern är på kraftig frammarsch. Tidigare väljare till de gamla socialdemokratiska och vänsterorienterade partierna säger att vänstern inte ”förstår verkligheten”.

EU-valet är i stort sett över, de sista rösterna är färdigräknade på torsdag men de lär inte förändra det svenska resultatet. I Sverige var det vänstern och Miljöpartiet som gick framåt och, mot vad alla trodde, drog Sverigedemokraterna det korta strået och minskade för första gången i sin historia.

Trots att Miljöpartiet ökade och Sverigedemokraterna minskade procentuellt sett i antal röster, förändras inte deras mandat i Europaparlamentet. I stort sett ser allt likadant ut som innan valet.

Högern på frammarsch

Det som skiljer Sverige från övriga Europa är att i nästan alla andra länder fick högerpartierna ett rejält uppsving. Samtidigt som högerpartierna går starkt framåt så minskar de gamla socialdemokratiska och vänsterorienterade partierna.

I Italien ser det liberala högerpartiet Italiens Bröder ut att bli störst. I Tyskland fick Alternativ för Tyskland 15,9 procent och blir näst största parti. I Österrike blir österrikiska Folkpartiet största parti med 25,5 procent.

Väljarna överger vänstern: Verklighetsfrånvända

33-åriga italienska Taddeo röstade på Giorgia Melonis parti Italiens Bröder. Han säger att vänstern inte längre förstår hur verkligheten fungerar.

Giorgia Meloni. Foto: Wikipedia/ Governo italiano
Giorgia Meloni. Foto: Wikipedia/ Governo italiano

– Jag har alltid röstat på vänstern men jag känner inte längre att vänstern i Europa förstår hur verkligheten ser ut när det gäller säkerhet och kriminalitet, säger Taddeo till Sveriges Radio (SR).

36-åriga fransmannen Gabriel säger till SR att han röstade på Marine Le Pens Nationell Samling eftersom partiet är det enda som kan försvara folket mot invandringen.

– Jag har inte längre förtroende för att de andra partierna kan hantera denna fråga, säger Gabriel till SR.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

4 KOMMENTARER

    • En blanding av att många SD:are låg hemma på sofflocket plus att stödröstarna från helvetet kom och upphöjde partier som borde åkt ut med huvudet före. Nu tillhör väl inte SD mina favoriter då jag röstade på AfS. Men hade alla som röstade SD i riksdagsvalet röstat även i detta val hade saker och ting sett lite annorlunda ut. Med tanke på det låga valdeltagadet hade det kunna ge ett gäng platser i Bryssel.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter