Vapen avsedda för Ukraina säljs på darknet

Västs vapen till Ukraina kommer istället till kriminella och säljs nu på darknet

Större delen av västvärlden, däribland Sverige och USA har skickat stora mängder vapen till Ukraina för att bistå dem i kriget mot Ryssland. Nu visar det sig att en del av vapnen hamnar på avvägar och dyker upp till försäljning på darknet.

Russia Today har i ett grävande reportage lyckats visa att en del av de vapnen som avsågs för Ukraina istället har hamnat i händerna på kriminella och nu säljs på darknet. Journalisterna kunde bland annat visa att krigsdrönaren Phoenix Ghost, skänkt från USA, var till försäljning men även vanliga handeldvapen och kroppsrustningar.

Darknet Vapen Ukraina Jürgen Stock
Jürgen Stock, chef Interpol.
Foto: Wikipedia/ Diyarenoon

Chefen för Interpol, Jürgen Stock, har tidigare varnat för att vapnen som skickas från västvärlden till Ukraina kan komma på avvägar och nu visar Russia Today att så även är fallet. Journalisterna vill dock poängtera att det inte är 100% säkert att dessa vapen verkligen finns att köpa utan att det kan röra sig om bedrägerier eftersom att de själva aldrig genomförde något köp.

En liknande situation uppstod vid Sovjetunionens upplösning och efter kriget i forna Jugoslavien. I båda dessa exempel så kom mängder av vapen och ammunition på avvägar som sedan såldes av kriminella och än idag finns vapen från dessa två i cirkulation i samhället. Flera fruktar nu att en liknande situation kommer uppstå i Ukraina.

Vad är darknet?
Darknet är ett begrepp för delarna av internet som ej är avsedda för offentligheten. Ofta förknippat med den krypterade delen av internet, där ip-adresser anonymiseras och användareaktivitet är svår att spåra.
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter