Vapenbrist i två av tre Natoländer

Vapenbristen inom Nato är akut efter att nästan allt har skickats till Ukraina. Länderna behöver nu hitta vägar för att dels fylla på sina egna vapenförråd och dels kunna fortsätta sända vapen till Ukraina.

Det råder vapenbrist i 20 av 30 Natoländer efter att länderna skickat nästan alla vapen de haft för att stötta Ukraina i det hittills nio månader långa kriget. Det har inte sedan andra världskriget gått åt så mycket vapen, skriver New York Times.

Vad kan hända vid ett angrepp när länder står utan vapen?

Nu verkar lagren definitivt vara tömda och Natoländerna måste söka vägar för att dels kunna fortsätta förse skyddslingen Ukraina med ännu mer vapen samt anskaffa nya lager av vapen till sig själva.

New York Times skriver vidare att många Västländer trodde att artilleri- och stridsvagnskrig tillhörde historien och därför inte har haft den beredskap vad gäller krigsmateriel som de borde. Sverige som reat ut och nedmonterat försvaret nästan helt är ett typexempel på det.

Vad som kan komma att ske om någon beslutar sig för att krig ska startas på en plats där ett EU- eller Natoland blir direkt hotat är en utestående fråga.

Vapen försvinner och hamnar hos kriminella

Frihetsnytt har tidigare rapporterat om att delar av vapenleveranserna till Ukraina hamnat på villovägar för att senare dyka upp på Darknet där kriminella har kunnat köpa dem. Detta är ett problem som bland annat Interpol, Europol och EU belyst men några tydliga åtgärder mot problemet har inte tagits.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter