Vapenlättnader för jägare och sportskyttar

Nu ska vapenlagen och vapenförordningen ersättas med nya författningar. Det ses som en delseger för både jägare och sportskyttar, men även för personer under 18 år som kommer kunna inneha skjutvapen för målskjutning eller jakt om det finns ”särskilda skäl”.

Nu ska det införas lättnader för legala vapeninnehavare, något som Sveriges jägare och sportskyttar kommer gynnas av. I dagarna lämnades 2022 års vapenutredning över till regeringen, och där går det bland annat att läsa att jägare ska få äga sex skjutvapen istället för fyra, som är maxgränsen i dag. Om detta rapporterar bland annat Dagens Juridik.

Ändringarna föreslås träda i kraft år 2026. Foto: Wikipedia/Sune Hvidtfeldt Håkansson

För att underlätta för legala vapeninnehavare vill utredningen även att det ska bli lättare att förvara ammunition och vapen hos någon annan. Dessutom vill man att det ska kunna utfärdas särskilda tillstånd till personer under 18 år att inneha vapen om denne ägnar sig åt jakt eller sportskytte.

Justitieminister Gunnar Strömmer ser positivt på utredningen och meddelar att underlaget kommer skickas på remiss:

– Det är viktigt att lagstiftningen inte ställer upp onödiga hinder för legala vapenägare såsom jägare och sportskyttar. Samtidigt måste reglerna vara utformade så att de motverkar förekomsten av illegala vapen och att vapen används till brott. Vi har nu tagit emot ett gediget underlag som kommer att skickas på remiss, och jag ser fram emot att ta del av remissinstansernas synpunkter.

”Inte tillräckligt”

Regeringens planer ses som en delseger för Sveriges många jägare, men Jens Gustafsson, riksviltskonsulent på Jägarnas riksförbund, anser inte att det är nog. Att jägare framöver kommer att få ha sex vapen istället för fyra anser Gustafsson är bra, men säger även till tidningen Jakt & Jägare att det ”inte räcker”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Mitt förslag : Vi pensionärer får ha pistol eller åtminstone ett elpistolvapen som skjuter ut pilar….
    Vi skall ha tillstånd att oskadliggöra obehagliga typer som verkar lömska och opålitliga.
    Givetvis skall vi ha rätt att försvara oss mot oönskad fotografering också.

  2. Rätta mig om jag har fel men jägare får redan idag äga 6 vapen. Men som ny jägare får man bara 4 licenser (det var 6 tidigare). I Norge vill jag minnas det är 8 vapen, och I Finland tror jag det är 10. Dessutom får man i Finland använda vapen på målskyttelicens för jakt.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter