Var befann sig Annika Strandhäll under uppropet?

I samband med att riksdagen öppnades efter sommaren hölls ett upprop över vilka riksdagsledamöter som var på plats. En av de som saknades var socialdemokraten Annika Strandhäll, som inte hade anmält frånvaro.

För att stämma av vilka riksdagsledamöter som var på plats under riksdagens öppnande, hölls ett upprop. Det var ett antal ledamöter som uteblev, som hade anmält frånvaro sedan tidigare.

En av de som däremot inte var på plats utan att anmäla frånvaro var Annika Strandhäll, som var socialförsäkringsminister (2014-2017) socialminister (2017-2019), miljö- och klimatminister (2021-2022) i den socialdemokratiska regeringen 2014-2022. Varför hon inte var på plats är i nuläget inte känt och det kan inte uteslutas att något akut inträffat innan.

Däremot verkar hon ha hållit till på X, eftersom hon återpublicerat ett inlägg från den vänsterextrema stiftelsen Expo, vid samma tid som uppropet hälls.

En av flera som uppmärksammat hennes frånvaro är den moderate riksdagsledamoten Jan Ericson, som i ett inlägg på X verkar gotta sig åt frånvaron. I kommentarsfältet spekuleras det dock fritt om varför Strandhäll inte var på plats.

Även Henrik Vinge, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen 2019 till den 26 april 2023, var frånvarande, utan att ha anmält frånvaro.

Ingen närvaroplikt

Frihetsnytt har talat med Roger Richthoff, som satt i riksdagen för Sverigedemokraterna 2014-2022, om detta. Han berättar att det inte är närvaroplikt i riksdagen, men om man väljer att utebli vid ett så viktigt tillfälle som riksdagens öppnade, utan att ha väldigt goda skäl för det, då är det ett tecken på nonchalans och respektlöshet.

Han avböjer dock att i nuläget kommentera frånvaron under tisdagens upprop, med hänvisning till att det kan ha uppstått plötsliga hinder, och att det inte är läge att kritisera någon innan det är klarlagt vilken anledning de hade.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter