Pierre Tinderfjäll: Var hittar du modet och styrkan i livet?

De framförda åsikterna är personliga och representerar personen, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Detta är en artikel som handlar om mod. Vad mod är, var det finns, hur det ger dig mening och hur det får dig att stå stadig vid motgångar och växa som människa.

Vad är mod?

Det finns en rad olika definitioner gällande mod. En jag verkligen gillar är: Tillstånd eller kvalitet av sinnet eller själen som tillåter en att möta fara, rädsla eller förändringar av fattning, självförtroende och beslutsamhet.”

Andra definitioner av mod är att med val och villighet konfrontera motstånd och rädsla, att agera rättfärdigt mot eller trots opposition, att mod är ett övervägt val att möta smärtsamma och rädslofyllda situationer.

Det finns flera typer av mod. Jag vill fokusera på det mod som är i relation till att våga vara sig själv, att stå för det och att kriga för det. Att vara sig själv är kunskap, erfarenhet, lärande och växande. Att växa och möta utmaningar är ett tufft arbete, och för att göra en genuin, ärlig och ödmjuk resa, så krävs mod.

Mod är att aldrig ge vika, att aldrig lägga sig ner och dö eller att gömma sig i ett skal som en sköldpadda. Stoikern Seneca säger “Ibland är bara att leva en handling av mod”.

Mod är att möta rädslor och motgångar, att vara unik, att vara allt du kan vara, en ledare istället för en följare, mod hjälper dig att vara en vinnare och inte en förlorare. Mod är att vara sann mot dig själv även om du tvingas till att stå ensam.

Hur får jag tillgång till, och hur kan jag nyttja modet?

Livet är som en boxningsmatch mellan rädslan och kärleken och livet är styrketräning för modet. Hur får jag tillgång till modet och var bor det? Vad gör att det framträder och vad gör att det lyser med sin frånvaro?

För mig är ledordet viljan. Jag leds av min vilja och min vilja kräver av mig att jag står upp för mig själv i varje situation. Min mentor säger att varje möte är ett möte med mig själv och att jag i varje situation har valet att vara den jag vill vara. Vill jag vara genuin och sann mot mig själv? Vill jag göra goda gärningar och bidra till mig själv och min omgivning?

Det grundar sig i om vi är tillräckligt modiga för att vara autentiska eller om vi ger vika för rädslan eller bekvämligheten. Antingen vinner eller förlorar vi och det kan vi göra många gånger under en dag, och förlusten är en viktig möjlighet att lära om oss själva, hur vi kan växa och bli starkare av det.


Att få tillgång till modet är att följa viljan även när rädsla och motstånd är närvarande. Det kan till exempel vara viljan att vara fri och sann mot dig själv, viljan att göra det som är rätt eller viljan att följa dina drömmar. Hur starkt är modet för att beskydda dig själv vid motstånd så att du kan utöva din vilja?

Ge inte upp den viljan. Du är 100% garanterad att gå miste om saker om du väljer att inte stå upp för dig själv och du har alla möjligheter i världen till framgång om du är modig nog att kämpa för det.

Hur stärker jag mitt mod och mig själv?

MMA-coachen John Kavanaugh brukar säga att antingen så vinner du eller så lär du dig något. Och på tal om god karaktär; om vi väljer att möta förlust med en positiv attityd av lärande så kommer vi alltid ur det segrande.

Att sluta följa din kurs för att någon eller något stöter till dig är att ge vika för vem du är och vad du står för. Styrketräna ditt mod och goda karaktär genom att följa din vilja och aldrig ge vika för dig själv. Lägg fokus på det du kan kontrollera, vilket är hur du väljer att agera och svara på utmaningar, så att du alltid är befälhavare över ditt skepp. Du tar ledarskap och ansvar för dina känslor och beslut och du äger det alltid. Det är att vara modig på riktigt.

Att gå igenom utmaningar och lärande kräver mod. Mod att vara öppensinnad, ödmjuk och ha uthållighet till att fortsätta vara genuin och driva dig själv framåt mot dina drömmar och mål.

De japanska samurajerna har en hederskodex kallad Bushido och innefattar 7 pelare som fungerar som ankare för själen. Dessa är mod, heder, respekt, godhet, lojalitet, integritet och ärlighet.

Bushidos koncept för mod, på japanska “Yukki”, betyder tapperhet av själen. Att ha modet att stå upp för dig själv, att ha självrespekt och integritet, att vara ärlig och lojal mot dig själv, att leva med heder för ditt namn och att leva i godhet med dig själv och din omvärld.

Om inget annat syfte så är det väl en livsuppgift och drivkraft att leva i frihet, att stå upp för sig själv och växa som människa? Är inte det något att kriga för, att leva livet med värdighet och heder?

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter