Varför Sverige är världsledande på innovationer

Sveriges roll som ett av världens mest innovativa länder har en lång historisk förklaring. Detta presenteras i en ny bok som undersöker det svenska innovationsfenomenet.

Historikern Henrik Berggren och Eva Krutmeijer är aktuella med boken Svenska innovationer som förändrat världen, där de går igenom den enorma mängd av innovationer som Sverige bidragit med för att forma världen. I en intervju med Svenska Dagbladet (SvD) berättar Berggren om vad som har gjort att Sverige ligger i världstoppen över landet med flest innovationer.

En etablerad förklaring som gärna förs fram är att Sverige är ett ingenjörsland, men i själva verket kan utvecklingen spåras längre tillbaka i tiden. Det är framförallt tack vare de svenska självägande bönderna, som haft privata intressen av att utveckla tekniker och hitta lösningar på problem, för att på det sättet gynna den egna produktionen.

Andra förklaringar är att Sverige i ett tidigt skede hade en väldigt läskunnig befolkning. På 1700-talet ska mellan 70 och 90 procent av befolkningen ha kunnat läsa. På 1800-talet blev det obligatorisk skola, som möjliggjorde en utbildad befolkning, samt att skråväsendet avskaffades och öppnade upp för mer självständiga initiativ. Att det har funnits en stark tillit mellan svenskarna och att platta organisationer föredragits, är även de viktiga förklaringar.

Svenska innovationer

Att lista alla svenska innovationer i en artikel blir svårt, med tanke på mängden som Sverige bidragit med genom historien. Men flera används på regelbunden basis över hela världen och har gjort livet lättare för miljarder människor. Det är bland annat Wettex-duken, som grundades 1949 av Curt Lindquist, som tröttnat på att disktrasor inte höll måttet. Vi har blixtlåset som svenskamerikanerna Gideon Sundbäck och Peter A Aronsson lanserade i början av 1900-talet. 1983 fick pensionärer lättare att röra på sig när Aina Wifalk lanserade rollatorn.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter