Varginvasion i Skåne

En ny kull vargar har fötts i Skåne, uppger TT. Totalt finns det nu omkring 400 vargar i Sverige, ett antal som många anser på tok för högt.

”Jag var ute i reviret för att kolla både tips och viltkameror. 50–60 meter bort skymtade jag något som rörde sig” berättar David Börjesson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Skåne, i ett pressutskick.

Under hösten 2021 fick ett vargpar en kull på minst sex valpar efter att ha etablerat revir i Skåne. Nu har alltså en ny kull fötts under våren, troligtvis för någon månad sedan.

Jägare har länge protesterat mot fridlysningen av varg i Sverige och pekar på att den svenska vargstammen redan utrotades på 1800-talet och inte kan återuppväckas. Den vargstam vi har idag är samma som finns inte bara i resten av Skandinavien utan även hela Ryssland inklusive de vidsträckta sibiriska stäpperna. Det genetiska värdet av att ha varg just i Sverige är således obefintligt.

Efter att antalet vargar förra året nådde 480 i Skandinavien, varav 395 bara i Sverige, är det allt fler som ropar på att fridlysningen ska hävas så att man åtminstone får skjuta vargar som utgör ett hot mot människor eller deras boskap.

Jägare kritiserar fridlysningen

”Jägarna bör i solidaritet med drabbad befolkning arbeta för att strövargar inom 100 meter från människor, bostäder, gårdar och tamdjur får avlivas saklöst med hjälp av klass 1 vapen. Det samma bör gälla vargar i revir som kommer närmare än 200 meter från objekten ovan. Det skulle medföra att något tiotal av de mest närgångna vargarna snabbt dödades och att problemen skulle minska drastiskt”, skriver Gert Ragnarsson i en insändare i Jaktjournalen.

Hittills har dock jägarnas argument mot varginvasionen klingat för döva öron och djuren fortsatt att öka i antal. Politiker och byråkrater säger bestämt nej till alla former av vargjakt, så gott som helt och hållet oavsett omständigheterna.

Nationalister och andra regimkritiker har upprepade gånger hävdat att det politiska etablissemang som prioriterar vargen före dess bytesdjur egentligen är ute efter de svenska jägarna, som av den politiska övermakten i tilltagande grad ses som en besvärande potentiell motståndsficka i framtida motsättningar mellan dem själva och svenska folket.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar