Vargstammen har exploderat – nu kan merparten skjutas av (i teorin)

Efter ett historiskt beslut i riksdagen sänks minimibeståndet av vargar i Sverige från 300 till 170. Idag finns omkring 460 vargar i Sverige.

Antalet vargar i den svenska naturen har ökat kraftigt under 2000-talet. Enligt en inventering kan det finnas omkring 460 individer, en mycket kraftig ökning från förra vintern då antalet uppskattades till 395 vargar.

Den största ökningen har skett i Värmlands län, men man har också sett att vargen breder ut sig längre söderut. Det har fötts ungar ända ner till Skåne.

– Vinterns inventering visar på en ökning för tredje säsongen i rad både i Sverige och i Skandinavien som helhet. Däremot ligger inavelsgraden i princip på samma nivå som tidigare trots att antalet vargar blivit fler, säger Jens Andersson, tillförordnad chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket.

Chefen på Viltförvaltningsenheten på samma myndighet, Carl-Johan Lindström, säger att länsstyrelserna snart kommer att kunna besluta om licensjakt på varg.

– Naturvårdsverket kan delegera rätten att fatta beslut om licensjakt till länsstyrelsen, om förutsättningarna för licensjakt är uppfyllda. Vi kommer inom kort meddela om länsstyrelsernas beslutanderätt avseende licensjakt på varg, säger Lindström.

Beslut om minskning

I maj beslutade riksdagen att vargstammens referensvärde ska sänkas till 170 individer, från de 300 som Sverige har lovat EU. Beslutet har drivits igenom av företrädare för SD, KD, M och C.

Beslutet innebär en återgång till den nivå om 170-270 individer som Sveriges riksdag slog fast år 2013. Efter ett tidigare beslut i riksdagens miljö-och jordbruksutskott slogs fast att den svenska vargstammen bör ligga i den nedre delen av detta intervall, det vill säga 170 individer eller strax däröver.

”Med utgångspunkt i att den skandinaviska vargstammen inte ska bestå av fler än 230 individer bör Sverige ta ansvar för sin del och därmed ligga i det nedre spannet av referensvärdet”, skrev utskottet.

Många jägare och glesbygdsbor i vargrika trakter jublar över beslutet, men är samtidigt skeptiska till om det verkligen kommer att bli av att man tillåts skjuta ner vargstammen till en mer hanterlig nivå. Fortfarande avslås många ansökningar om skyddsjakt på varg, till och med då vargarna blivit närgångna mot människor.

Påstådda vargjägare förföljs trots att stammen ökar

Svenska myndigheter har gjort sig ökända genom förföljelser mot människor som påståtts ha skjutit vargar. Mest välkänd är kanske den rättsvidriga klappjakten på skogsägaren Karl Hedin. Svenskar som dömts för att ha dödat vargar har fått upp till två års fängelse – ett hårdare straff än många gärningsmän får för grov misshandel, rån eller våldtäkt.

Statsmedia har varit mest bekymrade över att så få döms för jaktbrott mot varg – samtidigt som vargstammen alltså ökat kraftigt.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter