lördag, 1 oktober, 2022

Världens första hybrid-ETP lanseras

Den nya ETP:n är framtagen för att följa värdet på bitcoin och guld

Under onsdagen lanserades BOLD1 – det första hybrid-ETP med exponering mot bitcoin och guld. BOLD1 är lanserat för att ”invertera volatilitet” – genom att vara ett index som innehåller bitcoin och guld, viktat så att lika stor risk investeras i båda tillgångarna. Ju mer flyktig bitcoin är i förhållande till guld, desto lägre vikt i bitcoin.

På lanseringens faktablad står ett exempel på hur tjänsten fungerar: BOLD-ETP inkluderar 81,5 % guld och 18,5 % Bitcoin. ETP:n kommer att ”ombalansera månadsvis enligt varje tillgångs omvända historiska volatilitet (360-dagar).

Jacob Lindberg, VD och medgrundare av företaget Vinter som utvecklat BOLD1 säger i samband med lanseringen: ”Guld är en risk-off-tillgång, medan bitcoin är en risk-on-tillgång. Tack vare deras likheter och olikheter är det meningsfullt att kombinera de två tillgångarna i en portfölj. I tider av inflation är hårda tillgångar och värdeförråd vanligtvis smarta investeringar.”

BOLD är ett försök att öka avkastningen i denna finansiellt svåra tid där många investeringar har drabbats av nedgången på både aktier och obligationer. Under de senaste två decennierna har aktie- och obligationspriserna vanligtvis rört sig omvänt, men det är inte fallet nu eftersom inflationen skjuter i höjden till historiskt höga nivåer.

Inflationen i Europa är på den högsta nivån sedan euron infördes. Inflationstakten för konsumentpriserna på årsbasis i mars uppskattas till 7,4 %, vilket är långt över målet på 2 % som fastställts av Europeiska centralbanken, ECB. Som ett resultat har investerare börjat leta efter lösningar på vad som kan bli den värsta inflationen på fyra decennier.

Vad är en ETP?

ETP står för Exchange Traded Product – börshandlade produkter. ETP:er handlas på börser likt aktier, vilket innebär att deras priser kan fluktuera från dag till dag och inom en och samma dag. Priserna på ETP:er härleds dock från dagspriset på de underliggande tillgångarna.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

00:03:50

Nyhetssändning 18 juli