Världsstjärnan får mothugg av ”högerextreme” frontfiguren

Kort efter att den franske fotbollsstjärnan Kylian Mbappé uppmanat fransmännen att rösta rätt i det kommande nyvalet fick han svar på tal av Nationell Samlings (RN:s) ledare Jordan Bardella. Ett svar som var väntat och sätter fingret på många kändisars privilegierade liv.

”Bör hålla sig utanför politiken”

Det var i måndagens match som Kylian Mbappé (höger) bröt näsan i premiärmatchen mot Österrike. Foto: Skärmbild (Youtube).
Det var i måndagens match som Kylian Mbappé (höger) bröt näsan i premiärmatchen mot Österrike. Foto: Skärmbild (Youtube).

Det var på en presskonferens inför måndagens premiärmatch mot Österrike som Mbappé uppmanade de franska väljarna att inte rösta på ’extremister’ i det kommande franska nyvalet1.

Svaret från Jordan Bardella lät inte vänta på sig då han i en intervju med TV-kanalen C-News sade vad han ansåg om uttalandet. I intervjun sade Bardella att han har stor respekt för de franska landslagsspelarna – inklusive Mbappé – men påtalade samtidigt världsstjärnans privilegierade livsstil och att idrottsstjärnorna bör hålla sig borta från politiken2:

När du har privilegiet att inkassera en enorm lön, vara multimiljonär och ha möjligheten att flyga privatjet medan alltfler kämpar för att få vardagen att gå ihop. Ja, då stör det mig att dessa idrottsstjärnor undervisar folket i hur de ska rösta.

Väntas bli överlägset största parti även i det franska nyvalet inom kort. Foto: Wikipedia /Rassemblement national
Nationell Samling (RN) väntas bli överlägset största parti även i det franska nyvalet inom kort. Foto: Wikipedia /Rassemblement national

Faktaruta (så röstade fransmännen i EU-valet):

Det slutliga resultatet av söndagens EU-val, redovisat i procent:

’Ytterhögerpartiet’ Nationell samling, Rassemblement national (RN): 31,37
President Emmanuel Macrons liberala partigruppskoalition Besoin d’Europe: 14,6
Koalitionen Réveiller l’Europe, där det franska socialistpartiet ingår: 13,8
Vänsterpartiet Okuvade Frankrike, La France Insoumise: 9,0
Det traditionella högerpartiet Les Républicains: 7,25

Nationell samling fick 30 av Frankrikes 81 platser i Europaparlamentet och blev därmed största enskilda parti.

Källa: Europaparlamentet

  1. Det franska nyval som president Emmanuel Macron utlyste efter EU-valet kommer att äga rum i två omgångar (30 juni och 7 juli). []
  2. Samtidigt har det franska fotbollsförbundets ordförande Philippe Diallo sagt på en presskonferens vid landslagets läger i Tyskland att spelarna är fria att uttrycka sin åsikt. Samtidigt uppmanar han politiska partier att inte använda spelarnas yttranden till sin fördel. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter