Varmare stämning mellan Sverige och Turkiet

Ulf Kristersson mer tillmötesgående

Erdoğan verkar komma bättre överens med Sveriges nya statsminister, vilken han anser vara mer villig att ”bekämpa terrorism” än sin föregångare. Han är därför öppen att diskutera ett svenskt Nato-medlemskap när de två ledarna väl möts.

Sveriges önskan att gå med i Nato i och med den ryska invasionen av Ukraina, har bjudit på ett flertal politiska kullerbyttor för att få Turkiet att godkänna ett medlemskap. Frihetsnytt har tidigare rapporterat om de löften Sverige har avgett om att utlämna personer som av Turkiet pekats ut som ”terrorister”. Löften som man senare duckat för och därmed retat upp turkarna.

Nu verkar dock den nya, mer Nato-positiva svenska regeringen vara betydligt mer villig att tillfredsställa Erdoğan för att välkomnas in i krigsalliansen.

I ett brev från den svenska regeringen till sina turkiska kollegor, daterat den 6 oktober ges 14 exempel på åtgärder som Sverige kommer att åta sig för att bevisa sin vilja att leva upp till det avtal man tidigare ingått, rapporterar Reuters.

”Omvärderad” syn på PKK

Den största stötestenen mellan länderna har varit närvaron i Sverige av kurdkommunistiska PKK, av Turkiet, USA och EU klassade som en terrororganisation. Flera personer inom Socialdemokraterna har dock haft samröre med personer som är aktiva i organisationen och opponerat sig mot en svensk terrorklassning.

I brevet från den nya borgerliga regeringen uppges att de svenska myndigheterna genomför en ”ny analys av PKK:s roll i den nationella hotbilden mot Sverige och dess roll i organiserad brottslighet”.

Brevets innehåll verkar ha tagits emot väl och Erdoğan anser att Ulf Kristersson ”stöder kampen mot terrorism” och att de kommer att kunna mötas för att diskutera ett Nato-medlemskap, samt givetvis de av Turkiet begärda utlämningarna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter