Vårt nedsmutsade Nobelpris och folkviljan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Nyss kom nyheten att Jimmie Åkesson inte bjuds in till Nobelfesten i år heller. Men Nobelpriset tillhör det svenska folket, inte några uppblåsta pampar i Nobelstiftelsen. Det är hög tid att visa pamparna vad som är folkets vilja.

Jag trodde knappt att det kunde vara sant när jag nyss såg nyheten att ledaren för Sveriges näst största parti inte bjuds in till Nobelfesten. I min enfald trodde jag att Nobelstiftelsen skulle ta sitt förnuft till fånga och efter många år av bojkott bjuda in Jimmie Åkesson till Nobelfesten, nu när Vd:n Lars Heikensten äntligen har avgått.

Nobelstiftelsen tror sig stå över demokratin

Varje år under de senaste fem åren har jag mejlat till Nobelstiftelsens dåvarande Vd Lars Heikensten och frågat honom varför Jimmie Åkesson inte bjuds in till Nobelfesten och varje år har jag erhållit ett nonsens-svar utan motivering från en assistent. När Heikensten ersattes av Vidar Helgesen trodde jag att det var en självklarhet att Åkesson nu skulle bjudas in. Tyvärr inser jag nu att det är stiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin som är boven i dramat. Dessbättre avgår denne odemokratiske lymmel av åldersskäl inför nästa år, men han lämnar ett smutsigt arv efter sig.

Ett nedsmutsat pris

Genom att använda Nobelpriset som ett politiskt slagträ har medlemmarna i Nobelstiftelsens styrelse smutsat ner sig och tyvärr spiller smutset även på priset i sig, och även på HMK som delar ut priset. Styrelsens uppgift är givetvis att vårda Nobelprisets odiskutabla status och glans, men de har tyvärr devalverat prisets status. Jag anser att hela stiftelsens styrelse ska ställa sina platser till förfogande.

Nobelpriset tillhör det svenska folket

När frågan om bojkotten mot Åkesson diskuteras är vänsterjournalister snabba att påpeka att Nobelstiftelsen är en privat stiftelse som gör som den behagar, men riktigt så enkelt är det inte. Samhällets kostnader för priset är stora, inte minst i form av polisens insatser för bevakning, säkerhet, avspärrningar och transporter i form av korteger. Stockholms Stadshus står gratis till stiftelsens förfogande. Statstelevisionens omfattande bevakning av festligheterna bekostas av skattebetalarna. HMK som delar ut priset representerar hela det svenska folket oavsett partisympatier och hovet finansieras också via skattebetalarna. Nobelpriset är odiskutabelt en angelägenhet för alla svenskar och inte bara för en styrelse av uppblåsta och odemokratiska lymlar som har missuppfattat sina roller.

Folkets kan visa sitt missnöje den 10 december

Det är dags att lymlarna i Nobelstiftelsen får välförtjänt smäll på fingrarna, vilket enklast uppnås genom en demonstration under prisutdelningen den 10 december. Om jag inte minns fel brukar högtidligheterna inledas med en ceremoni i Storkyrkan på morgonen så demonstrationerna kan lämpligen inledas redan då.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter