Väst borde fokusera på fredssamtal – inte på vapenleveranser

Emmanuel Macron får stark kritik av den ungerske utrikesministern Peter Szijjártó för sina uttalanden om att skicka Nato-trupper till Ukraina. Till det franska TV-bolaget LCI säger utrikesministern att Macrons planer kan leda till ett tredje världskrig, och att västvärlden borde fokusera på fredsförhandlingar istället för vapenleveranser.

Frihetsnytt har tidigare skrivit om Emmanuel Macrons uttalanden om att skicka Nato-trupper till Ukraina för att kriga mot Ryssland. Uttalandet var dock för kontroversiellt även i de egna leden, och både Tysklands förbundskansler Olaf Scholtz och Sveriges statsminister Ulf Kristersson vände sig emot idén. Moskva var snabba att svara att Väst-trupper i Ukraina skulle leda till en ”direkt konflikt” mellan Nato och Ryssland.

Macron backade dock inte från sina uttalanden, och nu har Ungerns utrikesminister kommit med en varning till västländerna. Det är i en intervju med den franska TV-kanalen LCI – som AzerNews har rapporterat om – som Peter Szijjártó varnar för vad Nato-trupper i Ukraina skulle innebära.

Kriget i Ukraina måste få ett slut, anser Ungerns utrikesminister. Foto: Wikipedia/www.ex.ua

– Om en Nato-medlem sätter in marktrupper kommer det att vara en direkt konfrontation mellan Nato och Ryssland och det kommer då att innebära tredje världskriget, säger utrikesministern.

Borde fokusera på fred

Szijjártó menar att Macrons uttalanden bidrar till att eskalera situationen ytterligare. Han säger även att omvärlden borde anstränga sig mer för ”att söka fred istället för att engagera oss i krig”. Konflikten kan inte lösas med militära medel, anser Szijjártó, och säger att det är viktigt att hålla kommunikationskanalerna mot Ryssland öppna.

”Istället för att förse Ukraina med nya vapen, skicka trupper dit eller använda kärnvapen, är det nödvändigt att avsluta detta krig, upphöra med eldstrider och inleda fredssamtal.”, säger utrikesministern enligt AzerNews.

Missa inte Frihetsnytts intervju med den ungerska regeringens internationella talesman Zoltán Kovács, där bland annat Nato-frågan avhandlas.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

  1. Ja , självklart måste vi få slut på striderna.

    Jag är ganska säker på att Macron surar för att hans eget fredsförslag inte lyckades…ni minns väl det 5-6 meter långa bordet där Putin och Macron satt vid varsin kortsida…

    Det såg väldigt fånigt ut…

    Jag vet inte varför Putin arrangerat det så ???

    Normalt brukar man ju sitta i varsin fåtölj med bara ett litet bord mellan med dryck…och bakom brukar tolkar sitta. —

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter