Västmedia: CIA fortfarande mycket aktiva i Ukraina

Rapport i New York Times bekräftar att CIA har ett omfattande nätverk av spioner och kommandosoldater i Ukraina

En ny rapport från New York Times har bekräftat vad som redan påpekats av både Ryssland och USA – att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA fortfarande är mycket aktiv i Ukraina – särskilt med utbildning och koordinering av vapen bland sina ukrainska allierade.

Times-rapporten beskriver ”ett smygande nätverk av kommandosoldater och spioner som anstränger sig för att tillhandahålla vapen, underrättelser och utbildning”, baserat på amerikanska och europeiska underrättelsetjänstemän med kunskap om operationerna. Rapporten säger att ukrainska styrkor är beroende av detta västerländska hemliga nätverk ”nu mer än någonsin”.

Detta kommer dryga tre månader efter den undersökande journalisten Zach Dorfmans avslöjande. Genom Yahoo News avslöjade han det hemliga CIA-programmet för att träna ukrainska styrkor. Den enda fråga som återstod efter denna rapport var i vilken utsträckning CIA fortfarande var aktiv i den pågående kampen mot den ryska krigsmakten.

Den nya Times-rapporteringen bekräftar att USA:s program inte bara är aktivt och pågående, utan verkar större i omfattning än vad man tidigare trott med tanke på att CIA:s nära samarbete med ukrainarna sker både inom och utanför landet, på flera platser i Europa.

Rapporten beskriver att mycket av detta arbete sker utanför Ukraina, på baser i Tyskland, Frankrike och Storbritannien, till exempel. Men även när Biden-administrationen har förklarat att den inte kommer att sätta in amerikanska trupper i Ukraina, har en del CIA-personal fortsatt att verka i landet i hemlighet, mestadels i huvudstaden Kiev, och förmedlar mycket av de enorma mängder underrättelser som USA delar med ukrainska styrkor.

Det verkar som att CIA:s arbete i Ukraina är inriktat på att samordna underrättelser med lokala underrättelsetjänster och motsvarigheter. Få andra detaljer har framkommit om vad CIA-personalen eller kommandosoldaterna gör, men deras närvaro i landet – utöver den diplomatiska personalen från USA som återvände efter att Ryssland gav upp sin belägring av Kiev – antyder omfattningen av den hemliga ansträngningen att hjälpa Ukraina som pågår och de risker som Washington och dess allierade tar.

Under helgen har Kanada också rapporterats ha särskilda operationstrupper som deltar i Ukrainakonflikten. Detta rapporterades för månader sedan, men i en separat rapport som ger ytterligare bekräftelse. Ottowa Citizen skriver på söndagen att både CTV och Global News rapporterade i slutet av januari att kanadensiska specialstyrkor hade skickats till Ukraina, men National Defense kommenterade inte den utplaceringen.

Äldre avslöjanden bekräftar

Redan i januari, en dryg månad före invasionen, avslöjade Yahoo News att CIA övervakar ett hemligt intensivt utbildningsprogram i USA för ukrainska elitstyrkor för specialoperationer och annan underrättelsepersonal, enligt fem tidigare underrättelsetjänstemän och nationella säkerhetstjänstemän som är bekanta med initiativet. Programmet, som startade 2015, är lokaliserat på en hemlig anläggning i södra USA, enligt några av dessa tjänstemän.

Enligt Yahoo News artikel i januari kunde de CIA-tränade styrkorna snart spela en avgörande roll vid Ukrainas östra gräns, där ryska trupper var samlade i vad som förmodades vara förberedelser för en invasion. USA och Ryssland inledde säkerhetssamtal tidigare i veckan i Genève men har hittills misslyckats med att nå någon konkret överenskommelse.

Medan det hemliga programmet, som drivs av paramilitärer som arbetar för CIA:s markavdelning – nu officiellt känt som Ground Department – etablerades av Obama-administrationen efter Rysslands invasion och annektering av Krim 2014, och utökades under Trump-administrationen, har Biden-administrationen ytterligare förstärkt det, sa en före detta hög underrättelsetjänsteman i kontakt med kollegor i USA:s federala regering.

Proxykrig

Detta tyder starkt på just det scenario som många länge misstänkt: att USA och andra västmakter bedrivit hemliga militära operationer som pågått i åtta år i Ukraina. Operationer som varken avvecklades eller upphörde vid starten av den ryska invasionen den 24 februari, utan bara ökade i omfattning. Naturligtvis gäller samma sak för Pentagons särskilda operationsnärvaro i landet och längs dess västra gränser, särskilt i Polen.

Dessa upplysningar tycks ytterligare stärka de röster som har insisterat på att Nato och Ryssland faktiskt för ett proxykrig i Ukraina, en etikett som Biden-administrationens tjänstemän tidigare har försökt förneka och tona ned.

Ryska reaktioner

På söndagen underströk den ryska regeringen argt att även när sådana hemliga program offentliggörs via avsiktliga ”läckor” till media, har Biden-administrationen vägrat att svara på enkla frågor angående västerländska agenter och legosoldater inne i Ukraina – även efter att ett par amerikanska krigare nyligen tillfångatogs. Det ryska utrikesministeriets pressekreterare Maria Zakharova kommenterade på söndagen:

– De sparar ingen ansträngning så att konflikten i Ukraina fortsätter så länge som möjligt. Vi minns vad USA:s 43:e president George Bush Jr sa: Ukrainas uppdrag är att döda så många ryssar som möjligt…. De har försett Ukraina och Kievregimen med denna plikt. De använder Ukraina som ett instrument och hela logistiken är centrerad kring det – vapenförsörjning, att skicka människor, allt för att hålla konflikten brinnande, som Boris Johnson sa till Macron i dag, för att förhindra lösningen av den här situationen. Annars kommer deras plan att misslyckas!

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter