Vi är omringade – av skräpmat

Skräpmat gör oss feta, sjuka och deprimerade

När man går in i en valfri livsmedelsaffär, så blir man lätt överväldigad av det enorma utbudet. ”Vad mycket bra mat här finns”, är en tanke som kanske slår dig. Inget kunde vara mer felaktigt då minst 80% av det som står på hyllorna är näringsfattigt skräp som dessutom gör oss feta, sjuka och deprimerade.

Det finns få saker som är så livsavgörande som maten vi äter. Den behövs för att klara livhanken men har samtidigt en så betydande effekt på vår hälsa att den avgör hur ditt liv blir. Den tillför (eller tar bort) nödvändiga byggstenar i form av näring, vilket i sin tur påverkar hjärnan, kroppen och hela din fysiologi. Därmed påverkas även din sinnesstämning, dina tankar, dina beteenden och handlingar av maten du äter. Din kosthållning kan därför vara skillnaden mellan ett fantastiskt och ett miserabelt liv, det vill säga ett hälsosamt eller ohälsosamt liv.

Vad är egentligen mat?

Wikipedia definierar begreppet enligt följande: Mat är en substans som intages av organismer för att få i sig näring och syftar vanligen på de näringsmedel som människor äter, kallad livsmedel. Mat är oftast av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung

Med andra ord, så är mat en substans vi förtär i syfte att få i oss näring. Ska vi utgå från den här definitionen varje gång vi handlar mat så finns det inte mycket på hyllorna som faktiskt när oss, utan snarare tär oss. Sådana varor bör istället kallas för ’skräpmat’, ett ord som oftast förknippas med snabbmatskedjor och lokala pizzerior, men som kortfattat betyder ”kalorier/energi utan tillhörande näring”. Det jag främst tänker på är alla bearbetade livsmedel på hyllorna – och de är många till antalet. Betydligt fler än de näringsrika produkterna.

Skräpmat utgörs inte enbart av kakor, chips, färdigmat, läsk och godis utan även av bröd, kex, röror, juicer, charkuterier, samt en del mejeriprodukter, för att nämna några. För att förlänga hållbarheten, förstärka smakupplevelsen och öka suget efter mer, tillsätts mycket socker och olika tillsatser (E-nummer). Det är precis så storskaliga livsmedelsproducenter arbetar. De vill sälja livsmedel som både har hög vinstmarginal och som får kunden att vilja ha mer, gärna så ofta som möjligt, därav den ofta aggressiva marknadsföringen av skräpmat.

För att slå de två flugorna i en smäll, använder de oftast billigt spannmål som sedan bearbetas till något oemotståndligt för konsumentens smaklökar. Det kostar knappt någonting att producera och får konsumenten att vilja ha mer, med följden att ett beroende byggs upp.

Det som fyller tillverkarnas fickor tömmer istället konsumentens. Dels vid de ständiga inköpen men även genom alla hälsoproblem som följer på det. Som tur är finns det stora läkemedelsföretag som säljer moderna läkemedel, vilka lindrar problemen tillfälligt och man kan därmed fortsätta konsumera samma skräpvaror. Det säger sig självt att dessa megakoncerner inte vill att vi ska vara friska och krya. Då blir vi ju en förlorad kund.

De stora livsmedelsproducenterna styrs av pengar vilket innebär att de inte är helt okänsliga för ändrade konsumtionsvanor. Varor som säljer dåligt plockas till slut bort från hyllorna och därmed har du som konsument en viss makt. Genom dina inköp kan du indirekt styra vad som kommer att finnas på hyllorna i framtiden, något som dock förutsätter att andra konsumenter gör samma sak.

7 konkreta tips för att må bättre

Riktad till dig som vill se mindre skräpmat på hyllorna och samtidigt göra din hälsa (och folkhälsan i stort) en tjänst:

  • Undvik mat med långa innehållsförteckningar
  • Minimera köpen av skräpmat som du inte behöver
  • Undvik produkter med tillsatt socker eller sötningsmedel
  • Undvik produkter med prefixet ”super-” i namnet
  • Köp inte mat från stora multinationella företag (Coca-Cola, Mars, Nestlé, Kraft-foods, osv)
  • Stöd de mindre inhemska producenterna av animalier
  • Fokusera mer på den animaliska födan

Genom att dra ned på skräpmaten kan du faktiskt vända den nuvarande utvecklingen. Frukt och grönsaker anser jag (tvärtemot alla kostråd) inte vara nödvändiga för en näringsrik kosthållning men ska du köpa dem, köp så närproducerat som möjligt. Undvik helst de grödor som producerats utanför Europa.

Att stödja svenska bönder och lantbruk är för övrigt viktigare i dessa dagar än någonsin. De håller landsbygden levande och det är tack vare dem som vi har mat på bordet!

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter