Havsforskarna ”glömde att ta med rovfiskarna” i sina beräkningar vilket ledde till att man trodde att sillbestånden i Östersjön var goda. EU höjde fiskekvoterna. Nu är sillen nästan utrotad och regeringen vägrar att agera.
Forskardebaclet uppmärksammas i dagarna av SVT som även sänder dokumentären Tomt hav där utfiskningen av Östersjön uppmärksammas. Yrkesfiskaren Lars Erik Åslund visar sina nät där fångsten är obefintlig.
– Det är katastrof, det finns ingen fisk, säger han.
SVT konstaterar att sillen är en grundsten i havets ekosystem. Utan den finns ingen mat till rovfiskarna och hela balansen rubbas.
Forskarna i det internationella havsforskningsrådet ICES gör varje år en uppskattning av fiskbestånden i haven. Deras beräkningar ligger till grund för de kvoter som EU fastställer för fiskerinäringen.
”För ett par år sedan insåg forskarna plötsligt hade glömt att ta med en viktig faktor i sina beräkningar, nämligen hur mycket sill som rovfisken i Östersjön äter. Konsekvensen av felräkningen har blivit att de kustnära bestånden av sill och strömming i Östersjön fiskats ner och nu ligger nära den punkt där de riskerar att haverera helt”, konstaterar SVT.
Efter att detta upptäcktes för ett par år sedan har flera myndigheter rekommenderat att regeringen, som ett första steg, måste skydda de kustnära bestånden genom att flytta ut trålgränsen, men till mångas bestörtning har regeringen vägrat.
Detta i kontrast till Norge på 1970-talet där staten helt satte stopp för fisket under en period tills bestånden kunde hämta sig, något som även det uppmärksammas av SVT.