”Vi tillåts inte längre existera” – nederländska bönder talar ut i NYT

Det nederländska bondeupproret är fortfarande inte över och får nu uppmärksamhet även i New York Times.

Frihetsnytt har i flera artiklar uppmärksammat det ”bondeuppror” som inleddes i Nederländerna slutet av juni i protest mot att regeringens orimliga klimatpolitik kommer att tvinga många av dem från hus och hem.

Nu har New York Times publicerat ett reportage om den dramatiska händelseutvecklingen där både bönderna och deras belackare kommer till tals.

”Nederländernas mjölkbönder har fått nog. De har satt eld på höbalar och gödsel längs motorvägar, dumpat skräp på vägar för att skapa trafikblockeringar, och blockerat matdistributionscentra med sina traktorer vilket lett till tomma hyllor i köpcenter. Över hela landet vajar uppochnedvända flaggor på bondgårdarna i protest”, inleder NYT.

– Mitt levebröd och mitt nätverk hotas, säger Ben Apeldoorn, 52, som på sin bondgård i Utrecht har omkring 120 kor som producerar mjölk för osttillverkning.

– Vi tillåts bara inte existera längre, tillägger han.

New York Times intervjuar även aktivister och ekologer som hävdar att den nederländska regeringens åtgärder – som enligt regeringens egna beräkningar kommer att tvinga uppemot 30 procent av landets djurbönder att stänga ner för gott – är nödvändiga för klimatets skull.

– Med mindre tamdjur har man mindre gödsel och mindre produktion av kväve, säger Wlm van der Putten som forskar vid Nederländernas ekologiska institut till NYT.

WWF och andra miljöorganisationer har också stött regeringens åtgärder i ett brev till landets jordbruksminister där man kräver att holländarna ”måste äta mer grönsaker och mindre (-70%) animaliskt protein”.

Premiärminister Mark Rutte har fördömt protesterna som ”oacceptabla”, konstaterar NYT, och regeringen visar hittills inga tecken på att backa från sina planer trots de massiva protesterna.

Redan den 1 juli nästa år ska de nederländska bönderna ha uppnått nedskärningar i kväveutsläpp som kommer att ruinera många av dem.

Något oväntat låter New York Times en av de protesterande bönderna, den ovannämnde Ben Apeldoorn, få sista ordet i artikeln.

– Vi tänker inte ge oss utan strid. Det är så de flesta bönder känner nu, säger han.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter