Vikingarnas dygder ska hjälpa mot ”wokeness”

En opinionstext i Fox News listar dygder hos vikingarna som kan användas för att bekämpa politiskt korrekt politisering, så kallad ”wokeness”.

Den politiskt korrekta ”forskningen” i USA, såsom genus och kritisk rasteori (som bygger på att vita alltid strukturellt förtrycker svarta), har alltmer börjat stöta på patrull i det offentliga rummet. Elon Musks uppköp av Twitter och guvernör Ron de Santis arbete mot dessa inslag på skolorna i Florida, pekar mot att utvecklingen börjar vända.

I en opinionstext i Fox News argumenterar Arthur Herman, från Hudson-institutet, för att det dock kommer att ta tid att slutgiltigt få bort dessa inslag från media och skolor. Därför måste fokus ligga på att återuppbygga amerikansk styrka och drivkraft, liksom traditioner och värden. För detta ändamål anser Herman att man ska titta på de första européer som tog sig till Amerika, nämligen vikingarna.

Fyra dygder att ta till sig av

Det är fyra huvudsakliga dygder hos vikingarna som Herman vill se återupplivade

Den första är entreprenörskap, vilket var det som fick vikingarna att ge sig ut på upptäcktsresor och därefter kolonisera olika områden på det norra halvklotet. Det hårda klimatet i Norden fostrade en mentalitet att inte ta saker för givna utan att det krävdes hårt arbete för att säkra sin egen och familjens trygghet.

Den andra dygden är instinkten för hantverk och att ständigt förbättra det man har. Vikingarna nöjde sig aldrig med hur deras skepp var konstruerade, hur deras vapen var utformade, eller hur jordbruket genomfördes. De sökte hela tiden efter nya sätt att förbättra saker, vilket Herman menar kan kännas igen inom dagens teknologi, där appar och mjukvara ersätter varandra på löpande band.

Den tredje dygden är hängivenheten för familjen och samhället, där samarbete mellan individer var livsavgörande för att klara sig i Norden. Enligt Herman kan detta vara ett motgift mot den sociala isolering som många drabbats av i och med de nedstängningar och restriktioner som folk påtvingades under pandemin.

Han tar upp ett modernt exempel för hur ett gemensamt strävande kunnat slå tillbaka destruktiva agendor. När kritisk rasteori skulle introduceras i skolorna i Loudoun County, Virginia, gick flera familjer samman och lyckades stoppa dess införande.

Den fjärde dygden är att möta alla motgångar med beslutsamhet och smidighet. Vikingarnas instinktiva svar på faror var aldrig att fly, utan att möta dem med rak rygg. Detta måste den moderna amerikanen lära sig av och aldrig ducka för försök att driva igenom en destruktiv agenda.

Dessa fyra dygder är, enligt Herman, de som kan komma att forma världen efter covid. Dessa ovan nämnda dygder är inte förbehållna USA, utan kan i högsta grad även appliceras på vikingarnas egna ättlingar, däribland svenskarna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter