Stort steg tas för att skydda grundlagen

Alla åtta partier i grundlagskommittén är överens om att göra det svårare att ändra de svenska grundlagarna, uppger källor för Ekot.

Två riksdagsbeslut med ett val emellan…

Enligt förslaget, som det ser ut nu, vill kommittén fortsatt att det ska krävas två riksdagsbeslut med samma resultat, med ett riksdagsval emellan, för att ändra grundlagen.

…varav en med kvalificerad majoritet

I det första riksdagsbeslutet ska det fortsättningsvis krävas enkel majoritet, vilket betyder att om riksdagsledamöterna lägger ned sina röster kan en lagändring gå igenom, om mindre än hälften röstar för det. Enligt förslaget ska det vid det andra riksdagsbeslutet krävas kvalificerad majoritet, vilket alltid innebär att mer än hälften röstar för det.

Ekots källor uppger att kommittén kommer föreslå en kvalificerad majoritet, där tre femtedelar av ledamöterna, motsvarande 60 procent, säger ja för att grundlagsändringen ska gå igenom.

Det skulle innebära att det blir svårare för politiker att kunna smyga igenom en ändring, så länge de har övriga riksdagens tysta medgivande.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter