Viktor Eriksson: Finns det kristen nationalism?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Gud, folk och fosterland – Kristen nationalism

Det verkar idag finnas, hos vissa nationalister, en uppfattning om att vara nationalist och kristen står i motsatsförhållande till varandra. Många verkar dock använda dagens politisering som vi ser inom framförallt Svenska kyrkan, men även i viss utsträckning inom Katolska kyrkan, som måttstock för sina ställningstaganden.

Denna artikel kan ses som en viss andlig uppföljare på min tidigare artikel ”Vänner i Kristus – Om kristendomens betydelse för Sverige och Europa”.

Det är ingen hemlighet att personer med bakgrund som aktivister inom vänsterrörelsen i stor utsträckning tagit sig in i kyrkan och stöpt om den i enlighet med deras politiska strävanden framför andliga. Det märks när bland annat förra ärkebiskopen Antje Jackélen uttalade att ”Jesus ord inte är sannare än Muhammeds” (vilket är att förneka den viktigaste kärnan i kristendomen), eller rena helgonförklaringar av personer för deras politiska gärningar (Greta Thunberg, Nelson Mandela etc.) även om deras gärningar fullständigt saknat andligt eller religiöst innehåll.

Den kyrka som idag finns i Sverige skulle knappast någon av dess historiska företrädare såsom Engelbrekt, Gustav II Adolf, Carl Michael Bellman eller Esaias Tegnér, ha känt någon som helst samhörighet med.

Att vara nationalist och traditionellt kristen är att förhålla sig till en tradition som i över 1000 år varit en central del i formandet av Sverige som rike, som utgjort en betydande källa till inspiration inom kultur, politik och samhällsbyggnad. Att bekänna sig som kristen är snarare att sluta sig till den obrutna kedja som kyrkan trots allt utgjort.

Det innebär givetvis inte att den som inte är kristen eller föredrar vår äldre asatro bryter mot denna tradition. Men det är viktigt att ändå hysa respekt för den religion som varit med att skapa Sverige och som nu används av ljusskygga krafter för att förstöra landet.

Förhoppningsvis kan en mer ordentlig debatt hållas om kristendomens förhållande till nationalism när Guds hus inte längre bebos av predikanter som läser Bibeln likt Fan själv.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter