Viktor Orbán: Västvärlden vill ha krig

Västvärldens regeringar vill inte ha fred, istället vill de att kriget i Ukraina fortsätter säger Ungerns premiärminister Viktor Orbán. ”Det finns knappt några röster för fred”.

Kriget mellan Ryssland och Ukraina fortsätter att rasa, likaså antalet stupade som nu kan räknas i hundratusentals. Trots att nästan hela världen, men framförallt västvärlden, involverats i kriget på ett eller annat sätt lyser fredsinitiativen med sin frånvaro.

I de allra flesta krig brukar de internationella samfundens inställning vara att det viktigaste är att uppnå fred och få slut på dödandet, så får man lösa konflikterna efteråt vid förhandlingsbordet. Men trots att både FN, EU, Nato och otaliga hjälporganisationer blivit involverade, har inte några fredssamtal upptagits och många har ställt sig frågan varför.

Viktor Orbán: Västvärlden vill inte ha fred

Viktor Orbán. Foto: Wikipedia/ Österreichische Außenministerium
Viktor Orbán. Foto: Wikipedia/ Österreichische Außenministerium

Ungerns premiärminister, Viktor Orbán, har informerat den ungerska regeringen om att västvärlden inte har intresse av att mäkla fred i kriget i Ukraina. Detta säger Orbán i en uppmärksammad intervju.

– Jag har blivit tvungen att informera regeringen om att västvärlden vill ha krig, och därför vill att kriget ska fortsätta, säger Orbán i intervjun.

Precis som många tidigare har spekulerat i är inte västvärldens regeringar eller de internationella samfunden intresserade av fred i konflikten. Istället är det tydligt att man vill ha en fortsättning på konflikten.

– Andelen och antalet personer som är för krig är fortfarande överväldigande. Det finns knappt några röster för fred, så vi måste vara förberedda på att krig och sanktioner kommer att fortsätta vara en del av våra liv, säger Orbán i intervjun.

Orbán säger att efter Nato-toppmötet i Vilnius den 11 till 12 juli är det väldigt tydligt att fred inte är på agendan. Premiärministern har under hela konflikten mellan Ryssland och Ukraina förespråkat fred, något som övriga Europa slagit bort, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Kriget är mycket lukrativt

Att västvärlden inte vill ha fred i Ukraina kan ha flera anledningar, men en teori som ofta presenteras är att kriget i Ukraina är ekonomiskt gynnsamt. Kriget kräver enorma mängder vapen och ammunition vilket i sin tur ger enorma vinster för vapenindustrin.

När man närmare granskar de 5 största vapenföretagen i världen ser man ett mönster i ägandestrukturen. I samtliga av dessa är investmentbolagen Vanguard Group Inc. (Vanguard), Blackrock Inc. (Blackrock) samt SSgA Funds Management, Inc. (SSgA) de största ägarna.

Nedan listas vilken ordning de har i de fem största vapenproducenternas ägarstruktur (2022-12-06):

Lockheed Martin – SSgA 1:a, Vanguard 2:a, BlackRock 3:a
Boeing – SSgA 3:a, Vanguard 2:a, BlackRock 4:a
Northrop Grumman – SSgA 1:a, Vanguard 3:a, BlackRock 5:a
Raytheon – SSgA 1:a, Vanguard 2:a, BlackRock 4:a
General Dynamics – SSgA 7:a, Vanguard 2:a, BlackRock 5:a

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter