Vill importera mer arbetskraft trots arbetslöshet

Vid en pressträff på morgonen meddelade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) att regeringen ska inrätta en ny enhet för internationell rekrytering av arbetskraft.

Fokuset vid den nya enheten ska ligga på högkvalificerad arbetskraft, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard. Det nya systemet ska innebära enkla och snabba ansökningsprocedurer med snabba besked – inom 30 dagar ska arbetsgivarna få besked.

Vill locka fler ”talanger” till vårt land..

Även den avgående generaldirektören för Migrationsverket, Mikael Ribbenvik, deltog på pressträffen. Han poängterade att importen av arbetskraft ska vara mer inriktad på företagens behov. Migrationsverket och regeringen påstår att arbetskraftsimport är ”viktigt för Sveriges konkurrenskraft” och detta är bara en av flera åtgärder som regeringen presenterat som ska locka fler ”talanger” till Sverige. 

Nyligen meddelade Tidöpartierna att de dubblerar lönegolvet för arbetskraftsinvandrare från nuvarande 13 000 till 26 560 kronor.

Det nuvarande certifieringssystemet för högkvalificerad arbetskraftsinvandring håller på att implodera, säger Ribbenvik. Från att ursprungligen ha varit avsett för ett 20-tal större företag, kom 104 000 ärenden in via systemet under förra året.

Tanken är att denna enhet ska vara i bruk i slutet av året efter att arbetsmarknadens parter sagt sitt i frågan.

Sverige skulle inte behöva importera

Frågan är om politikerna och arbetsmarknaden kommer att dammsuga den inhemska arbetskraftsstocken innan de importerar ännu fler personer från andra länder. Genom krav på anpassning från arbetslösa, riktade utbildningar, incitament och ett lärlingssystem, skulle behovet av arbetskraftsimport och dessutom samhällskostnaderna, sannolikt minska drastiskt.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter