Ryssland vill att FN ska utreda hur krigsfångarna dog

Ryssland öppnar för internationell inspektion av beskjutet fängelse

För att utreda ukrainska krigsfångar som dött i fångenskap hos proryska separatister, har Ryssland bjudit in experter från FN och Röda Korset.

Enligt Reuters har Ryssland och Ukraina riktat anklagelser mot varandra för att ligga bakom en missilattack i fredags som dödade tolv ukrainska krigsfångar i staden Olenivka, som ligger nära fronten i östra Donetsk.

Det ryska försvarsministeriet gick på söndagen ut med att man bjudit in experter från FN och Röda korset för att undersöka dödsfallen ”i syfte att genomföra en objektiv utredning”.

Lista över döda och sårade

Ryssarna har publicerat en lista över 50 döda och 73 skadade ukrainska krigsfångar, vilka ska ha fallit över för en ukrainsk missilattack med amerikanska vapen.

Ukraina å sin sida hävdar att det är ryssarna själva som genomfört attacken för att dölja missförhållanden i fängelset. Den ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba uttalade på fredagen sig om att Ryssland gjort sig skyldigt till krigsbrott och krävde internationell fördömelse.

FN har sagt sig vara beredda att skicka experter om båda sidorna går med på det, medan Röda korset har erbjudit sig att evakuera skadade.

Reuters journalister har kunnat bekräfta några dödsfall i fängelset, men kan inte ta ställning till sanningshalten i de båda sidornas version.

Det återstår att se vilka slutsatser de inbjudna experterna kommer att nå.

Ukrainska sidans mord glöms snabbt

När det gäller den ukrainska sidans mord på obeväpnade fångar har det inte handlat om anklagelser från Ryssland utan om filmer som soldaterna själva ha spridit. Vid något tillfälle firar filmen hur man skjuter en sårad ryss efter en framgångsrik erövring av en by. Vid ett annat visar man hur man skadskjuter en grupp soldater som givit sig fångna, innan fångförhöret. Beträffande den sistnämnda gruppen intar BBC:s rubriksättare linjen att filmen med grymheterna förmodligen är ett ryskt teaterspel – varefter man i den långa brödtexten visar sig helt sakna belägg för detta. Det enda BBC inte spekulerar i är vad som hände med de skadskjutna fångarna efter fångförhöret.

Från ukrainsk sida har svaren från lägre instanser varnligtvis varit att beklaga och utlova undersökning medan högre instanser, som president Volodomyr Zelensky och Anton Heroschenko från inrikesministeriet istället förklarat att de inte bryr sig om exempelvis Genevekonventionen eftersom kriget är Rysslands fel.

Artikeln kompletterad 13:42 av Carl Lundström

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter