Sverige har tillfrågats om att arrangera Vinter-OS 2030. Detta innebär stora positiva möjligheter för Sverige och för idrotten, men kan det finnas mindre bra baksidor? Frihetsnytt har talat med idrottaren Alexander Söderberg om vad ett OS kan innebära för Sverige.
Tidigare under dagen kunde Frihetsnytt rapportera att Sverige fått förfrågan från Internationella Olympiska Kommittén (IOK) om att anordna Vinter-OS och Paralympics 2030.
Svenska Olympiska Kommittén (SOK) lät meddela att man inlett en förstudie för att bedöma möjligheterna att genomföra OS, innan man lämnar ett besked till IOK och därefter för en dialog. Frihetsnytt har talat med den erfarne idrottsmannen Alexander Söderberg om vad detta kan innebära för Sverige.
Gynnar lokala idrottsklubbar
Om Sverige skulle få arrangera Olympiska spelen vintern 2030 skulle det ha positiva effekter på Sverige i stort, men även lokalt skulle framförallt idrottsföreningar gynnas.
– Det skulle bli ett mycket större intresse. Vi såg det i samband med vinter-OS att Nils van der Pools dubbla OS-guld i skridsko, väckte ett enormt intresse för den idrotten, som inte funnits sedan Thomas Gustavssons dagar för tre decennier sedan, svarar Söderberg på frågan om det hur ett OS skulle påverka idrotten lokalt.
Det skulle innebära en enorm ny tillströmning till de olika vintersporterna och även öppna för investeringar i anläggningar för de olika grenarna.
Stora kostnader
Att arrangera OS innebär enorma kostnader och det måste bedömas om kostnaderna kommer bli större än vad man får tillbaka.
– Till en början skulle det bli väldigt kostsamt, men sen, kanske efter några årtionden skulle det definitivt löna sig. Då har man kanske etablerat en organisationskultur, men även att många nya idrotter fått möjligheten att komma till och blomstra. På sikt skulle det ge en bra utdelning, säger Söderberg.
Så nu återstår att se vad SOK:s förstudie landar i och om Sverige kommer att få sitt andra OS någonsin.