Visar det omdiskuterade filmklippet en avrättning?

Under helgen spreds ett filmklipp på sociala medier som påstås visa ukrainska soldater avrätta tillfångatagna ryska soldater. Båda sidorna lyfter fram sina versioner av händelseförloppet och nu uppmanar FN att situationen ska utredas.

I klippet som spridits på sociala medier ser man uppemot 10 ryska soldater lämna en byggnad. Soldaterna går ut en och en utan vapen och med händerna över huvudet. Soldaterna lägger sig sedan ner på mage med ansiktet mot marken. Runt omkring platsen befinner sig ukrainska soldater med tunga vapen redo att skjuta. När den sista ryska soldaten kliver ut ur byggnaden bryts filmen då skottlossning uppstår.

Klippet har verifierats som autentiskt av New York Times. Tidningen har även hittat drönarbilder som visar alla de tillfångatagna ryska soldaterna döda på marken.

Exakt vad som händer efter att klippets brutits vet vi inte. Den ukrainska sidan menar att personen som kliver ut ur byggnaden har ett vapen och att de ukrainska soldaterna agerar i självförsvar. Den ryska sidan menar att de ryska soldaterna inte hade några vapen och avrättats utan anledning.

FN har uppmanat till att händelsen ska utredas vilket Ukraina har gått med på och Ryssland välkomnar, rapporterar AP.

Komplicerade situationer kräver en opartisk media

För att kunna förstå eller lösa komplicerade händelseförlopp och situationer som dessa krävs det att nyhetsmedierna tar sitt ansvar och rapporterar objektivt. Detta för att kunna göra en bättre analys av händelseförloppet, vilket innebär att man lyssnar och lyfter fram de olika sidornas perspektiv. Detta krävs också för att allmänheten ska få reda på vilken sida som bär det egentliga ansvaret. Objektiv nyhetsförmedling är en grundbult i en fungerande demokrati.

Många har kritiserat svenska medier för att ta en väldigt tydlig ställning till vem som är förövare och offer i kriget mellan Ryssland och Ukraina. Vi på Frihetsnytt kommer alltid att rapportera objektivt och framhäva de röster som inte får utrymme i massmedia. Vi står för verklig yttrandefrihet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter