Vittnesmål: Stormningen av USA:s kongress var ett ”inside job”

”Någon med auktoritet lämnade dörren öppen” inför stormningen av kongresshuset den 6 januari enligt Demokraternas stjärnvittne

Idag inleds den första offentliga utfrågningen i det amerikanska representanthuset avseende stormningen av kongressbyggnaden den 6 januari 2021. Utfrågningen kommer att fungera som en översyn av kommitténs tio månader långa utredning av händelserna kring protesterna den 6 januari.

Öppningsuttalandet lyder: ”Kommittén kommer att presentera tidigare osynligt material som dokumenterar stormningen den 6 januari, ta emot vittnesuppgifter, förhandsgranska ytterligare utfrågningar och ge det amerikanska folket en sammanfattning av dess resultat av den samordnade ansträngningen i flera steg för att störta resultatet av presidentvalet 2020.”

Nick Quested, demokratens stjärnvittne för kommitténs första offentliga utfrågning den 6 januari, hävdade att ”någon med auktoritet lämnade dörren öppen” vid US Capitol. Quested är en brittisk filmskapare som följde Proud Boys under dagarna fram till och den 6 januari 2021. Quested bekräftade rapporter om att kommittén för den 6 januari skulle kalla honom för att vittna under den första av sex tv-utfrågningar på bästa sändningstid.

Men i ett sedan raderat Instagram-inlägg spekulerade Quested att någon ”med auktoritet” öppnade dörren för demonstranterna att komma in i en ”avsiktlig handling”. På instagram skriver han: ”Proud Boys var organiserade och tillsammans. Hur många poliser fanns det klockan 11.22 på trappan till huvudstaden. Jag räknar 1. Detta är en avsiktlig handling. Någon med auktoritet lämnade dörren öppen och folkmassan kom in. #maga #upplopp #capitol #uppvigling, #senat #kongress det är första gången jag hör #fightfortrump. Vart tar det vägen nu?”

Dagens utfrågning kommer inte att vara första gången Quested framträder inför kommittén den 6 januari. Den brittiske filmskaparen tillbringade enligt uppgift sju timmar med att vittna inför kommittén tidigare i år. Questeds filmteam ska ha tagit bilder från ett möte mellan Proud Boys-ledaren Enrique Tarrio och Oath Keepers grundare Stewart Rhodes. De två organisationerna kommer sannolikt att stå i fokus för kommitténs torsdagsutfrågning gällande hur stormningen den 6 januari gick till.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter