Vladimir Putin sparkar fem generaler

I måndags avskedade Rysslands president Vladimir Putin fem generaler. Detta samtidigt som Röda Armén fortsätter att drabbas av förluster bland sina högsta officerare och generaler under striderna i Ukraina.

Fem toppgeneraler — generalmajorerna Vasily Kukushkin, Alexander Laas, Andrey Lipilin, Alexander Udovenko och Yuri Instrankin sparkades av den ryske presidenten i måndags, rapporterade den ryska tidningen Pravda, med hänvisning till ett dekret från Rysslands inrikesministerium.

Avskedandena kommer efter att västmedier uppgivit att Ryssland har drabbats av ovanligt stora förluster av höga officerare och generaler som stupat i strid. ”I modern historia finns det ingen situation som är jämförbar när det gäller generalers död. … Här, på den ryska sidan, under en tvåmånadersperiod, har vi sett minst ett dussin, om inte fler, ryska generaler dödas”, sa den tidigare högsta allierade befälhavaren för Nato, pensionerade amiralen James Stavridis i en intervju i början av förra månaden.

Storbritanniens försvarsminister noterade också att Ryssland verkar ha lidit svåra förluster av ”mellan- och underofficerare”. ”Brigad- och bataljonschefer blir sannolikt skickade till striden eftersom de hålls på en kompromisslös nivå av ansvar för sina enheters prestationer. På liknande sätt har juniorofficerare varit tvungna att leda taktiska handlingar på lägsta nivå, eftersom ryska armén saknar kadern av högutbildade och bemyndigade underofficerare, NCOs, som fyller den rollen i västerländska styrkor”, sade ministeriet i en underrättelseuppdatering sent förra månaden.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter