Vräktes efter att sonen genomfört dödsskjutning

Den enorma ökningen i allvarlig våldsbrottslighet som har följt i spåren på massmigrationen till Sverige, har kunnat föregå nästan ostört bland annat därför att lagstiftare varit alltför rädda för att utkräva något större ansvar. Nu kommer ett fall som kan bli vägledande, när en familj vräktes på grund av sonens kriminella agerande.

Förändrad syn på medhjälp och medansvar

Svensk lagstiftning har framstått som så handfallen inför explosionen av grova våldsbrott, bland annat därför att principen om personligt ansvar för brott har hävdats in absurdum. Bland många exempel finns att ägaren till ett fordon, som använts i ett överfall på journalisten Christian Peterson i hans hem, inte ställdes till något ansvar alls.

Nu kan en dom i Hyresnämnden nyligen komma att bli början på ett trendbrott. Tidningen Hem & Hyra rapporterar att två hyresgäster i Järva utanför Stockholm nu blir av med sitt hyreskontrakt, sedan deras inneboende son öppnat eld strax utanför lägenheten och därigenom dödat en person och skadat en annan. Händelsen rubriceras som ”särskilt allvarlig störning” i den mening som uttrycks i Jordabalken 12 kap 25 § och 42 §.

Till bedömningen tas också den omständighet att lägenheten vid tillfället sedan länge varit ett centrum för kriminell verksamhet utövad av den kriminella gruppering som sonen tillhör, ”Hjulstabarnen”.

Tidöpartierna vill stärka trenden

Ett lagförslag som tar sikte på situationer som den i Järva finns under utarbetande. Tidöpartierna vill stärka trenden som lagförslaget är en del av och skydda kringboende mot kriminella. Förslaget är ursprungligen socialdemokratiskt, men vässas nu av Tidöpartierna med att även gälla föräldrar till minderåriga kriminella och även ta sikte på kriminalitet i närområdet och inte bara i eller omedelbart utanför den lägenhet som kan bli aktuell.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter