Wagner-chefen: ”Även vi har brist på ammunition”

Yevgeny Prigozhin, grundare och chef för Wagnergruppen, beklagar bristen på ammunition i det pågående kriget. ”Ju fler fler granater vi får desto färre män förlorar vi”, hälsar den färgstarke krigsherren.

Många undrar varför erövrandet av staden Artemovsk i utbrytarrepubliken Luhansk tar så lång tid. Chefen för privatarmén Wagnergruppen, Yevgeny Prigozhin, ger gärna svar: Problemet är att hans ”musikanter” inte får tillräckligt många granater levererade från den ryska armén – som leds av klåpare.

Enligt en översättning i Telegramgruppen Slavyangrad har en analytiker i Wagnergruppen bestridit de uppgifter som cirkulerar om att Ukrainas väpnade styrkor skulle ha ont om ammunition. Intervjun verkar gå ut på att sätta press på den reguljära armén att göra ett bättre arbete med ammunitionsförsörjningen till de privatanställda krigarna.

Förfärande tumregler

I en intervju med tidningen Folkets Röst räknar Prigozhin upp de tumregler som han menar gäller i anfallsstrid mot en nedgrävd, skicklig och välmotiverad fiende. När det gäller de 30 000 förskansade ukrainarna kring Artemovsk behöver dessa bearbetas med hela 6 000 artillerigranater per dag för varje 100-200 meter som man vill komma närmare deras ställningar. Även när det gäller den mänskliga kostnaden har Prigozhin en tumregel: Förutsatt att man får sina 6 000 granater kommer man att förlora ”bara” 20 män per dag i döda eller invalidiserade, plus 40 som blir lätt sårade. Samtidigt kommer fienden att förlora totalt 500 av sina kämpar.

Om man däremot ska göra samma arbete med hälften så många granater innebär det att man själv förlorar tre gånger så många män medan fienden ”bara” förlorar 200 per dag, förklarar den missnöjde krigsherren.

Färgstark företagare

Wangergruppen chef, vars far och styvfar båda var judar, har en brokig bakgrund: Han har varit ungdomsgangster, inbrottstjuv och fängelsekund, senare kasinochef, livsmedelsentrepenör, gourmétrestaurangsägare och gruvdirektör. Under hans restaurangtid erhåll han storartade kontrakt för att leverera färdiglagad mat till armén och skolorna men enligt elaka tungor i västlig press smakade maten inte något vidare.

Trots detta har Prigozhin försänkningar i många olika delar av det ryska samhället. Hans gangsterliv gör honom förmodligen extra populär i landets fängelser – där Wagnergruppen hämtar en stor del av sina rekryter.

Liksom president Putin är Yevgeny Prigozhin mån om sin mediaprofil. När han i samband med den ortodoxa påsken frigav ett antal ukrainska krigsfångar filmades detta teatraliskt, för att visa att man kan bete sig väl även mot sina slagna fiender.

Även när det gäller fiender som ännu inte är slagna visar Prigozhin respekt. Han har återkommande fällt uppskattande omdömen av Ukrainas väpnade styrkor som han kallar välförberedda, välmotiverade, självsäkra och samspelta.

Wagnergruppens chef framträder här i en liten propagandafilm som fått spridning i bland annat Telegramgruppen IntelRepublic

Filmen, som förmodligen är avsedd för en inhemsk publik är ytterligare ett exempel på en tragisk aspekt av det pågående kriget – även om Ukrainare i allmänhet nuförtiden ogillar ryssar är det fortfarande ett faktum att ryssar i allmänhet gillar ukrainare.

Men när det gäller ryska politiker och militärer är den före detta gangsterkocken inte lika nådig i sina omdömen. Om de högsta generalerna gjorde han bedömningen att ”alla de där skitstövlarna borde sändas barfota till fronten beväpnade endast med in kpist”; Moscow Times rapporterade.

Andra dödsoffer

En och annan desertör från Wagnergruppen har soldaterna slagit ihjäl, vilket chefen kommenterat med stor förtjusning.

Vid Wagnerinsatserna i Centralafrikanska Republiken 2018 omkom tre ryska journalister under inte särskilt mystiska omständigheter. Enligt Wikipedia berodde detta på att de försökte göra en film för att kritisera ett ryskt företags gruvbrytning i republiken, vars verksamhet Wagnergruppen hade anlitats för att skydda. Gruvbolaget var händelsevis också grundat av Yevgeny Prigozhin.

Journalisterna i sin tur var utsända av en organisation som finansieras av den rysslandsfientlige, landsflyktige storgangstern Mikhail Khodorkovsky. Prigozhin och Khodorkovsky har sedan länge ett ansträngt förhållande.

Omfattande sanktioner

Yevgeny Prigozhin står högt upp på den långa listan över personer som USA gärna vill infånga och placera i fängsligt förvar, förmodligen efter en ordentlig ”waterboarding”. Ett av Prigozhins bolag, Evro Polis, har enligt Wikipedia en överenskommelse med regeringen i Syrien om att beskydda olika olje- och gasfält mot väststödda så kallade ”syriska rebeller” – mot ersättning på 25 procent av produktionsvinsterna. Vari det brottsliga skulle bestå har inte förklarats, men Wagnerchefen har i vart fall sedan dess helt undvikit resor till Förenta Staterna.

Även tre andra av Progozhins bolag, Autolex Transport, Beratex Group and Linburg Industries har drabbats av det amerikanska utrikesdepartementets bannbulla. Detta, förklarar Wikipedia, beror på att FBI upptäckt att bolagen, i samverkan med Donald Trump, lade sig i 2016 års amerikanska presidentval.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter