Wallenberg kräver euro – trots motstånd

Det var i samband med investmentbolaget Investors årsstämma tidigare i veckan som ordföranden, Jacob Wallenberg, menade att den svenska kronan är nere för räkning och att det finns lite som tyder på dess resning. Han förordar därför ett medlemskap i eurosamarbetet, trots att en majoritet av svenskarna fortfarande är emot ett sådant.
Investors ordförande Jacob Wallenberg. Foto: Wikipedia /VisbyStar (2018)

Jacob Wallenberg – som även är ordförande i arbetsgivarorganisationen Svensk Näringsliv – fick under Investors årsstämma den 7 maj frågan från en aktieägare om Sverige borde byta valuta till euron, varpå han gav svaret:

– Det är mycket som i mitt huvud pekar på att det finns ett värde i att gå åt det hållet. Jag skulle välkomna en debatt kring det.

Wallenberg påpekade att han röstade för euron vid 2003 års folkomröstning om euromedlemskapet och att knappt någonting har fått honom att ändra uppfattning sedan dess.

”Kronan är för svag”

Som argument anger han att den svenska kronan inte bara är svag utan till och med varaktigt svag. Detta säger han, beror på att kronan är för liten i en alltför komplicerad värld och att det inte finns mycket som kan göra den starkare. Helt enkelt för att intresset för att äga valutan är för svagt.

Alltför svag och bör därför bytas ut mot euron, enligt Jacob Wallenberg. Bildmontage: Frihetsnytt. Bild, krona: Riksbanken. Bakgrundsbild: Envato

Han tog också upp den grusade förhoppningen1 om att Riksbanken skulle agera mer självständigt i sin penningpolitik om Sverige behöll kronan. Istället har den låtit sig styras alltför mycket av omvärldshändelser.

Han avslutade svaret med att ett medlemskap i eurosamarbetet skulle stärka Sveriges position och inflytande i EU:

”Där får vi i dag sitta i väntrummet, i takt med att EU utvidgas tror jag det är viktigt att vara så nära centrum som möjligt”, sa han.

Svenskarna emot ett medlemskap

Under årsstämman hade Jacob Wallenberg kunnat utvidga sitt svar med varför den svenska kronan är såpass svag och vad som hade kunnat göra den starkare på sikt. Den schweiziska francen till exempel, är en av världens starkaste och stabilaste valutor. Detta trots att Schweiz – liksom Sverige – är ett litet, exportberoende land som snabbt påverkas av omvärldshändelser.

Schweiziska francen, en stark och stabil valuta, trots att Schweiz – liksom Sverige – är ett litet och exportberoende land. Foto: Envato

Ett medlemskap i eurosamarbetet skulle dessutom flytta Sveriges penningpolitik bort från Riksbanken, till Europeiska centralbanken (ECB) i Frankfurt am Main, allt längre bort från Sverige och svenska förhållanden. Då skulle samma styrränta2 gälla här som i alla andra euroländer.

Trots att avståndet har krympt på senare år, vill fortfarande en överväldigande majoritet (43 procent) av svenskarna inte gå med i eurosamarbetet, vilket kan jämföras med 30 procent som är för.

  1. Att Riksbanken skulle agera mer självständigt ifall kronan behölls var ett av huvudargumenten som framfördes av nej-sidan inför folkomröstningen. []
  2. Riksbankens styrränta är Riksbankens huvudsakliga penningpolitiska verktyg. Genom att höja eller sänka styrräntan påverkar Riksbanken andra räntor i Sverige vilket påverkar efterfrågan i den svenska ekonomin och därmed inflationen. []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter