WEF-dokument visar: Fokus är att kontrollera och reglera internet

WEF:s årsmöte i Davos kommer att handla om internetsäkerhet, och internetfrågor. Ett dokument framtaget av diverse storföretag ska göra internet ”säkert” att använda. Finanseliten i Davos vill bland annat skydda människor från ”hatretorik” och ”desinformation”.

Finanselitens dokument ska reglera internet

För att arbeta med utvecklingen av internet har World Economic Forum (WEF) skapat organisationen Global Coalition for Digital Safety. Organisationen har varit aktiv sedan juni 2021 och har sedan dess utarbetat ett dokument som heter ”Digital safety: Applying human rights in the digital world”.

Dokumentet fastställer hur de mänskliga rättigheterna bör omsättas i den digitala rymden. Det som fastställs i dokumentet är tänkt att ligga till grund för reglering av alla som använder sig av internet, privatpersoner, företag, såväl som andra typer av aktörer. Årets möte i Davos kommer att vara uppbyggt kring detta dokument.

Dokumentet är även mycket likt allt som organisationen säger sig arbeta med och den arbetsgrupp som utarbetat dokumentet består av Microsoft, WeProtect Global Alliance, Meta, Amazon, Google, OHCHR (UN Office of the High Commissioner for Human Rights), Ofcom UK, Global Partners Digital.

Bill Gates
Bill Gates, medgrundare Microsoft. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum from Cologny, Switzerland

Reglering ska skydda mot ”hatretorik” och ”desinformation”

Syftet med organisationen, och med det framtagna dokumentet, är enligt WEF:s hemsida att skydda barn från sexuella övergrepp och att ta itu med hatretorik, terrorism, våldsam extremism och desinformation. Man ska även skydda från innehåll som är koppat till självskadebeteenden och självmord.

Man använder begreppen ”skadligt innehåll” och desinformation utan att definiera dessa begrepp. Felaktig information kopplat specifikt till hälsa nämns explicit som en av de saker som man vill bekämpa.

Den överhängande risken, vilket vid flertal tillfällen bevisats, är att dissidenter och oliktänkande kommer att censureras och stängas av från viktiga samlingsplatser på internet. Att finanseliten på WEF ska bestämma vad som är hatretorik och desinformation och utifrån det ”reglera” internet är minst sagt oroväckande för individens grundläggande frihet.

WEF: ”Global koordinering för digital säkerhet”

WEF säger sig även vilja bygga ett inkluderande metaversum och skriver på sin hemsida att det föreligger ett akut behov av global koordinering för att ta itu med de frågor som hotar säkerheten på internet.

På plattformen shaping the future of media and sport så beskriver organisationen hur man vill forma framtidens media och kulturlandskap.

På sociala medier frågar sig många användare om det inte är WEF själva som hotar säkerheten på internet i deras allt mer djärva försök att kontrollera vad som får sägas och inte.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. de flesta sexuella övergrepp på barn sker väl ändå inom fyra väggar tex. i ett hem eller i ett omklädningsrum. gruppvåldtäkter i en park eller skog. nån president som viskar i ett barns öra…jag vet inte…att inte ens kunna ringa ett samtal anonymt eller ens skicka sms eller mail eller chat om man behöver fly från en sadistisk våldtäktsman/pedofil…nja…tror inte det kommer bli bra.
    Ett kronvittne som lever under ständigt hot kan inte kommunicera med någon på låååång tid kanske. NJA…FRA…CHATCONTROL..Ylva Johansson ….vaff vaff håller DU på med?

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter