WEF oroas av fri information

Under det kommande mötet som WEF organiserar på Davos, där svenska ministrar bjudits in, ska planer dras upp för hur man begränsar information på internet. Deras ansträngningar för att begränsa det fria ordet är framförallt ett uttryck på desperation.

Den 16-18 januari äger World Economic Forum’s (WEF) årliga konferens rum i schweiziska Davos. Mötet samlar årligen framträdande namn inom finanseliten, där dess grundare, Klaus Schwab utgör huvudpersonen.

Liksom Bilderbergermötet är detta ett slutet forum där folkvalda politiker kan mingla fritt med tunga finanstoppar som kan få dem till att driva igenom olika agendor, utan att detta når allmänheten. I december kunde Alternativ för Sverige avslöja att flera svenska ministrar kommer att delta på mötet, vilket Frihetsnytt skrev om.

De ministrar som bjudits in är bland annat statsminister Ulf Kristersson, närings- och energiminister Ebba Busch, försvarsminister Pål Jonson samt miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari.

Under årets möte kommer två paneler att hållas som samtliga gäller censurplaner.

1. Motverka så kallad desinformation

Adrian Monck
Adrian Monck. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum

“Countering Threats in the Age of Black Swans” (sv. ”Att motverka hot i de svarta svanarnas tidsålder”). Den här panelen kommer att handla om hur man ska bekämpa så kallad desinformation. Det handlar inte om att definiera vad som utgör desinformation, utan deras problem ligger i att andra personer kan dela information som WEF inte styr över, rapporterar Reclaim the Net.

Enligt Reclaim the Net ska det dock ha kommit ut två saker som klassas som desinformation, vilket är kritik av WEF och information om covid som avviker från etablissemangets linje. I synnerhet verkar man ha förargats över att det ökända citatet ”Du kommer inte att äga något och vara lycklig” blivit uppmärksammat för en större publik, vilket WEF:s verkställande direktör, Adrian Monck, ser som en del i en kampanj mot organisationen.

2. Bekämpa godtyckligt definierat skadligt innehåll

Věra Jourová
Věra Jourová. Foto: Wikipedia/ European Parliament

“Tackling Harm in the Digital Era” (sv. ”Att hantera skadligheter i den digitala tidsåldern”). Några av deltagarna i denna panel har offentliggjorts, och det är aktörer med en omfattande makt över informationsflödet på internet. Det är Tik Tok’s VD, Shou Zi Chew, den verkställande direktören på Storbritanniens kommunikationsministerium, Melanie Dawes, samt Věra Jourová från Europarådet, enligt Reclaim the Net.

Fokus ligger i den här panelen på det löst definierade begreppet skadligt innehåll. Exakt vad som räknas som skadligt framgår inte, men även här verkar fokus ligga på medicinska frågor. Man vill hindra annan information om hälsa eller kritik av vaccin från att kunna spridas.

Andra deltagare i panelen ska ha uttryckt att de har en utvidgad uppfattning om vad som ska anses vara skadligt.

Tillgång till information skrämmer finanseliten

Det finns en anledning till att WEF lägger sådant fokus på hur man ska censurera internet och övriga media: det sprids för mycket information om dem och deras agenda, som de inte har kontroll över.

Det enda sättet för sådana aktörer är inte att motbevisa det som sprids, om de nu påstår att det är felaktigt. Istället jobbar man för att stänga ned det. Det som inte syns eller hörs existerar inte.

Men tidigare försök att censurera avvikande åsikter har däremot inte lyckats. Frihetsnytt har bland annat skrivit om hur den amerikanska statens arbete med att censurera Twitter har slagit tillbaka med full kraft, när Elon Musk offentliggjort dokument om det omfattande samarbete som FBI och Twitter haft.

Det blir en spiral för WEF. Ju mer de försöker strypa det fria ordet för att inte deras agenda ska uppmärksammas, desto mer granskande uppmärksamhet drar de till sig.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter