WEF:s riktlinjer för att bygga och kontrollera nästa teknikvåg

Vid det kommande toppmötet i Davos den 16-20 januari kommer World Economic Forum (WEF) att främja ett framtida globalt ”metaversum” ytterligare, då organisationen presenterar två dokument från sitt initiativ Defining and Building the Metaverse.

Metaverse kan beskrivas som en förlängning av eller en uppföljare till dagens internet med olika virtuella världar som kan interagera med varandra.

WEF har länge arbetat för att positionera sig som en självutnämnd auktoritet när det gäller den riktning som metaversumet bör utvecklas i. Detta kommer till uttryck i initiativet, vars dokument kommer att presenteras vid en presskonferens i Davos med titeln ”How to Build a Metaverse for All”.

Enligt tillkännagivandet har WEF genomfört omfattande forskning och lyckats samla mer än 120 partners från olika branscher som initiativets ”intressenter”. Bland dem finns Meta (Facebook), Microsoft, Walmart, Sony, Mastercard, Deutsche Bank, J.P. Morgan, Lloyds, FN:s kontor för terrorismbekämpning, US NIH:s National Human Genome Research Institute och flera andra länders informations- och kommunikationsministerier.

WEF anser att metaversumet ”måste” ha flera huvudsakliga egenskaper. Den ena gäller standardisering och utveckling och här säger WEF att det måste ”prioritera tillgänglighet och inkluderande (…) för att säkerställa representativitet”.

Om och när metaversumet utvecklas skulle frågan om dataintegritet, som redan är ett djupt oroande problem med dagens internet, bli betydligt mer uttalad. Här säger WEF att man vill se att data skyddas – men att detta bör ”balanseras” med säkerhet och trygghet. Frågan är vems säkerhet och trygghet.

Gruppen, som ofta kritiseras för att vara en samling av styrande eliter som driver på kontroversiella och ibland dystopiska agendor, förväntar sig också att nya affärsmodeller utvecklas för att ”sätta människan i centrum för designprocessen”.

Om allt går enligt WEF:s plan kan världen förvänta sig ”gränslösa möjligheter” från metaversumet som då kommer att förbättra i stort sett alla aspekter av samhället och ekonomin: Innovation, utbildning, hälsovård. I annat fall finns det risk för att metaversumet blir ”otillgängligt och osäkert”, varnar man i presskonferensens tillkännagivande.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter