WhatsApp-tjänst – risk för valpåverkan

Brasilianska åklagare vill skjuta upp lansering från WhatsApp

Åklagare i Brasilien har bett WhatsApp att skjuta upp lanseringen av tjänsten Communities. Anledningen är att den kan möjliggöra spridning av ”fake news”, vilket påstås gynna den högerpopulistiske presidenten Jair Bolsonaro. Att myndigheterna väljer att strypa informationsflödet av rädsla för att ”fel” information når ut till väljarna, verkar dock inte vara lika bekymmersamt.

Precis som i den övriga ”fria” världen, däribland Sverige där valrörelsen pågår, så är det brasilianska etablissemanget bekymrat över att inte ha kontroll över informationsspridningen inför valet i oktober.

Därför har man nu bett Meta Platforms, ägaren till kommunikationstjänsten WhatsApp, att skjuta på lanseringen av den nya tjänsten Communities till januari, rapporterar Reuters. Anledningen är det brasilianska etablissemangets rädsla för ”fake news”, vilket man pekar ut anhängare till den högerpopulistiske presidenten Jair Bolsonaro som spridare av.

Rädsla för att gynna Bolsonaro

Bolsonaro står Donald Trump nära och har under de gångna månaderna bibehållit det ekonomiska samarbetet med Ryssland inom ramen för BRICS (där även Kina, Indien och Sydafrika ingår), vilket har underminerat de rådande sanktionerna mot Ryssland. Han ifrågasatte även rapporteringen av covid och påpekade att den ”inte var farligare än influensa” och anklagade media för att förstora upp problemet.

Det är av rädsla för att Bolsonaro ska sitta kvar som president, vilket han gjort sedan 2019, som den brasilianska åklagarmyndigheten vill strypa informationsflödet. I nuläget ligger han i opinionsmätningarna efter vänsterkandidaten, tillika tidigare presidenten Luiz Inácio Lula da Silva, som tidigare stått åtalad för omfattande korruption men frikänts genom juridiska kryphål.

”Hot mot demokratin”

Som vanligt när etablissemanget försöker strypa informationsflödet gör man det med hänvisning till att säkra demokratin och att alltför fri information utgör ett hot. WhatsApps nya funktion skulle komma ”i en tid då falska nyheter om hur institutionerna fungerar och det brasilianska röstsystemets integritet kunde äventyra landets demokratiska stabilitet.”

Ny tjänst ökar möjligheten att sprida information

Den nya tjänsten skulle möjliggöra för användare att skicka ut innehåll till uppemot 2560 personer på en gång, vilket ökar möjligheten att göra nyheter mer virala, enligt Meta Platforms. Tjänstens kryptering som hindrar moderatorer från att övervaka det innehåll som skickas mellan användare, bekymrar även det åklagarna.

Hittills har Meta Platforms visat ett försiktigt tillmötesgående gentemot dessa krav, men huruvida man verkligen kommer att skjuta upp lanseringen av Communities återstår att se.

Hot mot fri information

Oavsett om man hoppas på en seger för Bolsonaro eller Lula da Silva, så bör alla som värnar det fria ordet reagera på att myndigheter återigen försöker styra innehållet på sociala medier. Om så inte redan skett bör även vi i Sverige vara vaksamma mot liknande försök från myndigheterna, i synnerhet inför det stundande riksdagsvalet i september.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter