WHO:s GD erkänner: labbläckage den mest troliga förklaringen

WHO:s GD har privat erkänt att han tror att Covid-19 läckte från ett kinesiskt biolabb i en ”katastrofal olycka”

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för Världshälsoorganisationen, WHO, har nyligen erkänt för en senior europeisk politiker att den mest troliga förklaringen till utbrottet av covid-19 var en katastrofal olycka i biolaboratoriet i Wuhan, där infektionen först spreds under slutet av 2019.

WHO fick tidigt under covid-19-pandemin hård kritik för att ha lovordat Kinas ”transparenta” svar på pandemin, upprepat desinformation från Peking om överföring från människa till människa och böjt sig för påtryckningar från Kinas president Xi Jinping att inte förklara Covid-19-utbrottet för en nödsituation.

Därefter har även massmedier gett utrymme åt det som förefaller vara konsensus inom de västerländska underrättelsetjänsterna. Nämligen att forskare vid Wuhan Institute of Virology manipulerade coronavirus som tagits från fladdermöss i grottor nästan 1 000 mil bort. I dessa grottor misstänks Covid-19 ha sitt ursprung. Generaldirektören sa i ett tal till EU:s medlemsländer tidigare denna månad att:

– Vi har ännu inte svaren på var det kom ifrån eller hur det kom in i den mänskliga befolkningen … Att förstå virusets ursprung är mycket viktigt vetenskapligt för att förhindra framtida epidemier och pandemier. Men moraliskt sett är vi också skyldiga alla dem som har lidit och dött och deras familjer. Ju längre tid det tar, desto svårare blir det. Vi måste skynda på och agera med en känsla av brådska.

Men samtidigt som Tedros och WHO till en början främjade teorin om naturligt ursprung, har både organisationen och dess högste chef blivit mycket mer ”öppna” för teorin om labbläckage – trots att de officiellt avstått från att bedöma sannolikheter, till skillnad från Tedros, som säger vidare:

– Alla hypoteser måste ligga kvar på bordet tills vi har bevis som gör det möjligt för oss att utesluta vissa hypoteser. Detta gör det desto mer angeläget att detta vetenskapliga arbete hålls åtskilt från politiken. Sättet att förhindra politisering är att länder delar med sig av data och prover med insyn och utan inblandning från någon regering. Det enda sättet detta vetenskapliga arbete kan framskrida framgångsrikt är med fullt samarbete från alla länder, inklusive Kina, där de första fallen av SARS-CoV-2 rapporterades.

Noterbart var att Kina initialt gjorde motstånd mot att WHO överhuvudtaget pekade ut Wuhan som ursprungsplats för SARS-CoV-2. Den mycket konfliktbenägna Wuhan-medarbetaren Peter Daszak stod i spetsen för en Pekingvänlig WHO-rapport som drog slutsatsen att viruset sannolikt överfördes till människor genom djur, företrädesvis fladdermöss.

Men efter att 14 nationer kritiserat rapporten, inklusive Storbritannien, USA och Australien, medgav Ghebreyesus att rapporten var felaktig och beordrade en annan utredning, vilken framhöll sannolikheten för att covid-19 har sitt ursprung i det biologiska laboratoriet i Wuhan. Även mecicinske chefsrådgivaren till USA:s president Anthony Fauci har erkänt att virusets funktioner förstärktes i detta biolabb under flera år.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter