WHO kommer att byta namn på apkoppor eftersom namnet är rasistiskt

Världshälsoorganisationen, WHO, meddelar att de officiellt kommer att byta namn på apkoppor för att komma till rätta med oro över stigmatisering och rasism.

Apkoppor har hittills infekterat över 1 600 personer i ett tjugotal länder. WHO:s Generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus meddelade på tisdagen att organisationen kommer att ”samarbeta med partners och experter från hela världen för att ändra namnet på apkoppor.” Inget nytt namn har ännu offentliggjorts. Nuvarande riktlinjer utesluter virus från att döpas efter djur och geografiska regioner.

Förslaget om namnbyte kommer efter att 30 forskare undertecknade ett öppet brev i förra veckan där de argumenterade för ett ”skyndsamt behov av en icke-diskriminerande och icke-stigmatiserande nomenklatur för apkoppviruset. I sammanhanget av det nuvarande globala utbrottet är fortsatt hänvisning till och nomenklatur för att detta virus är afrikanskt inte bara felaktigt utan också diskriminerande och stigmatiserande.”

Organisationen Foreign Press Association, Africa, har också tidigare bett västerländska medier att undvika att använda bilder på svarta människor när de visar apkoppor. ”Som alla andra sjukdomar kan den förekomma i vilken region som helst i världen och drabba vem som helst, oavsett ras eller etnicitet”, sa gruppen.

Ursprung och utberedning

Enligt ABC News är apkoppor en sällsynt sjukdom som först upptäcktes bland människor i Demokratiska republiken Kongo 1970. Även om den ibland sprider sig till andra länder, är sjukdomen mestadels lokaliserad i centrala och västra Afrika. Smittan överförs ofta från djur, primater eller gnagare, till människor genom ett bett eller en klösskada.

Sjukdomen kan också spridas från person till person via långvarig närkontakt, oftast efter sexuellt umgänge. De vanligaste symtomen är feber, huvudvärk, trötthet och muskelvärk. Mycket få fall av apkoppor har identifierats i västvärlden. Infektioner identifieras vanligtvis bland personer som nyligen rest till länder där apkoppor är vanligare. År 2003 rapporterades 47 bekräftade och troliga fall i sex delstater i USA. Dessa var de första mänskliga fallen som rapporterades utanför Afrika.

En undersökning av förekommande fall av apkoppor i Storbritannien, utförd av UK Health Agency, har funnit att 151 av 152 smittade är män som ”identifierar sig som homosexuella, bisexuella eller män som har sex med män och den återstående individen vägrade att avslöja denna information.”

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter