onsdag, 28 september, 2022

WHO:s försök till globalt maktövertagande läggs tillfälligt på paus

12 av Bidens 13 förslag för att stärka WHO drogs tillbaka – beslutet innebär ”tillfälligt” bakslag för global maktkoncentration och en seger för nationellt självbestämmande

Utan mycket uppmärksammande i massmedia har WHO:s medlemsländer hållit sitt 75:e toppmöte i Genève den 22 till 27 maj för att diskutera stora förändringar av organisationens internationella hälsoföreskrifter, IHR. Under mötet har WHO dragit tillbaka 12 av de 13 ändringar som lagts fram i januari av Biden-administrationen med stöd av nästan 50 andra regeringar.

Bland de föreslagna förändringarna nämndes att ytterligare ge WHO och dess generaldirektör befogenhet att utlysa internationella hälsorelaterade nödsituationer, oavsett vad de berörda länderna eller deras folkvalda regeringar och parlament har att säga i frågan.

Medan de avvisade förslagen till synes fokuserade på hälsofrågor, har regeringar runt om i världen i allt högre grad vittnat om att uppenbart orelaterad fenomen, såsom klimatförändringar, vapenvåld och rasism, också kunde utgöra ”nödsituationer” för den globala folkhälsan. Kritiker har påpekat att detta betyder att nästan vad som helst kan falla under WHO:s ansvarsområde.

Självbestämmande nationer vs global maktkoncentration

Lagstiftare och aktivister över hela världen tillbringade veckor med att slå larm om ändringarna innan de övervägdes. Kritiker kallade det ”diktatoriskt” och ett ”maktgrepp” av WHO och några av dess ledande medlemmar på bekostnad av nationalstaternas självbestämmande.

Efter offentliga motreaktioner sa rättsanalytiker och forskare som följde utvecklingen att det senaste försöket för att ge mer makt till WHO har stoppats – för tillfället. Enligt det amerikanska utrikesdepartementet och WHO var den huvudsakliga förändringen av IHR vid toppmötet en regeländring som justerade tidslängden för framtida ändringar att träda i kraft från två år till ett.

Dessutom godkändes inrättandet av en arbetsgrupp för att hjälpa till att utarbeta och överväga fler ändringar. De övriga 12 förslagen bordlades eller lämandes ”på paus”. Amerikanska topptjänstemän och nyhetsrapporter i stora medier försökte dock ge intrycket att detta var ett ”stort steg framåt” för Biden-administrationens försök att göra ännu mer aggressiva ingrepp i folksuveränitetsprincipen.

Den oberoende forskaren James Roguski, en nyckelfigur bakom motståndet mot WHO:s ändringar, säger däremot att Biden-regimen ”fick smisk” och led ett stort nederlag. ”Att media antyder att detta är någon form av seger för Biden är löjligt, det är en lögn,” sa han och hävdade att det som hände på toppmötet var en seger för nationernas suveränitet och ett slag mot ansträngningarna att centralisera mer makt till WHO.

Han var däremot noga med att också betona att hotet inte är borta bara för att de maktfullkomliga ändringarna tillfälligt pausats. ”De här människorna är oförbätterliga, de är obevekliga, de kommer aldrig att sluta,” sa Roguski och noterade att WHO fortfarande strävar efter ändringar av IHR för att övervägas framöver, liksom det nya pandemiavtal som ska handläggas i sommar.

Både WHO och Biden-administrationen indikerade också att ansträngningarna att få in reformer som stärker WHO fortfarande går framåt. ”USA kommer att fortsätta att diskutera de föreslagna förändringarna med andra WHO-medlemsländer för att klargöra tidiga varningsutlösare för internationella svar på pandemihot, främja snabbt informationsutbyte mellan länder och WHO, och förbättra WHO-processer kring fastställande av folkhälso-nödsituationer,” sa det amerikanska utrikesdepartementets talesman.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

Spricker EU i vinter?

Hur du manipuleras in i helvetet