Ytterligare bank stängs – bankkris på väg?

Fredagens dramatiska händelser i banksektorn med nedstängning av Silicon Valley Bank får nu en fortsättning: en kryptobaserad bank i New York stängs av USA:s banktillsynsmyndigheter. Samtidigt går en annan kryptobaserad bank i frivillig likvidation.

Silicon Valley Bank, som stängdes av myndigheterna i fredags, var en bank av mer traditionellt slag och kopplingen till krypto utgjordes egentligen av att banken hade kryptoföretag bland sina kunder.

Den bank, Signature Bank, som CNBC nu rapporterar har stängts på samma sätt, var däremot en kryptobaserad bank med mycket stor omslutning på sin balansräkning: 110 miljarder dollar i tillgångar och 89 miljarder dollar i insättningar sammanlagt.

Signature Bank var en av många banker med starkt negativ kursutveckling under den just gångna, turbulenta börsfredagen den 10 mars. Amerikanskt insättarskydd på upp till 250 000 dollar kommer att träda in också för Signature Banks kunder.

En ytterligare, mindre bank, Silvergate Capital, meddelade redan på onsdagen att den träder i frivillig likvidation. Även Silvergate, med säte i Kalifornien, var en kryptobaserad bank men med mindre balansräkning; totala värdet av insättningar var cirka 10 miljarder dollar i slutet av 2022. Allt enligt CNBC.

Stablecoin, bitcoin och krypto

Redan sedan tidigare tyngs kryptosektorn av kraschen för kryptobörsen FTX, något som Frihetsnytt tidigare rapporterat om. Stablecoins är en kryptovaluta vars värde sägs vara garanterat genom att den automatiskt följer värdet av en annan, traditionell tillgång, som till exempel amerikanska dollar.

Även stablecoins har haft stora problem under ett antal månader. Bitcoin och Ether, de två stora kryptovalutorna, har dock återtagit en del av sitt värde under den allra senaste tiden, sedan den federala regeringen i Washington garanterat insättarna deras pengar tillbaka i Silicon Valley Bank och Signature Bank.

Konsekvenser

Konsekvenserna av det inträffade är som oftast svåra att uppskatta, men experter i den finansiella industrin ser inte detta som slutet för kryptosektorn. Nic Carter på Castle Island Ventures, ett företag som levererar tjänster till kryptobaserade verksamheter, ser regeringens snabba agerande under veckoslutet som ett tecken på att den tänker tillhandahålla likviditet om det behövs, vilket är ett stöd åt kryptosektorn i finansvärlden.

Andra bedömare tror att andra banker kommer att ta över de stängda bankernas affärer när turbulensen är över, även om läget är pressat för hela kryptosektorn.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter